Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Sobotka: Letecká záchranka se přestěhuje do Bechyně jen na přechodnou dobu

Základna letecké záchranné služby v Jihočeském kraji se přesune na vojenské letiště do Bechyne jen na přechodnou dobu. Pak by se měla přesunout zpět do Plané u Českých Budějovic. Premiér Bohuslav Sobotka to slíbil jihočeskému hejtmanovi Jiřímu Zimolovi.

Soukromé firmě, která dosud leteckou záchranku v kraji provozovala, letos skončí smlouva a vláda rozhodla, že tuto službu bude od ledna 2017 zajišťovat armáda. Problém nastal v tom, že její vrtulníky kvůli své vysoké hmotnosti nemohou na heliportu v Plané i na jiných místech přistávat. Po přesunu do Bechyně se navíc prodlouží i doletové časy do určitých částí kraje a tím pádem naroste i doba, během které se pacienti dostanou do nemocnice. Vedení kraje v čele se Zimolou z těchto důvodů již od začátku označovalo tyto plány za nekoncepční a apelovalo vládu, aby svůj záměr přehodnotila.

„Pan premiér mi slíbil, že by se letecká záchranka měla do Plané vrátit co nejdříve, nejlépe již v příštím roce, s takovými vrtulníky, které budou zdejší základně vyhovovat. Zároveň prý bude také hledat řešení, jak toto dočasně opuštěné stanoviště využít,“ potvrdil Zimola.

„Cílem vlády je abychom v krátkém čase našli v rámci zajištění letecké záchranné služby řešení pro celou republiku a tedy i Jihočeský kraj odpovídajícími typy vrtulníků,“ uvedl Sobotka s tím, že nasazení těžkých armádních strojů na jihu Čech považuje za opravdu dočasné. Bylo by podle něj škoda promarnit investici do základny v Plané, kterou označil za nejmodernější v republice.

ČTĚTE TAKÉ: Záchranná služba má létat ze základny v Bechyni. Heliport v Plané za 60 milionů přijde nazmar

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček předpokládá, že by leteckou záchranku mohla provozovat nově vzniklá státní organizace, která bude se záchranáři v krajích spolupracovat. „Jakmile bude vysoutěžen nákup vrtulníků, se kterými bude létat, tak se stanou jižní Čechy prvním místem, kde by měla tato organizace působit,“ dodal.

Kraj zprovoznil novou leteckou základnu v Plané za 45 milionů korun loni. Na heliportu mohou přistávat vrtulníky s hmotností do 3,5 tuny, které jako záchranářské využívají prakticky po celé Evropě. Vojenské stroje však váží 6,5 tuny. „Mrzí mě, že s námi dopředu přechod letecké záchranky pod armádu nikdo nekonzultoval a doslova nás postavili před hotovou věc. Stejně tak nevinně se v tom ocitla i armáda, se kterou máme jen ty nejlepší vztahy. Po našich neustálých apelech na vládu i příslušná ministerstva mě proto těší, že se tu rýsuje nějaké řešení v podobě státní organizace, která by měla provoz letecké záchranky s ohledem na potřeby krajů zajišťovat. Tomuto projektu jednoznačně fandím,“ uzavřel hejtman.

Autoři

Štítky Bohuslav Sobotka, Bechyně, Planá, Jiří Zimola, Jihočeský kraj, vláda, armáda, České Budějovice, Svatopluk Němeček, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ludek Kluger

Predstav si, ze puvodne volici inzerujes naklady na urovni 33 mega ze to bude stat, nakonec zamaznes 60+, neberes v uvahu stav pozemku, neberes v uvahu takove drobnosti jako priblizovaci roviny, blablabla - stejne tomu nikdo nerozumi - a kolik vlastne ten asfelt/beton unese. Ale musis brat v uvahu qui bono, kolik vlastne nejak odtece bokem a vlastne si nakonec vsichni zaplacame pracickama, ze je to OK. A WO TOM TO JE!

Sobota, 24. září 2016, 18:00Odpovědět

Sobotka: Letecká záchranka se přestěhuje do Bechyně jen na přechodnou dobu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.