Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Jindřichohradecká nemocnice otevírá nový dětský pavilon

V úterý 1. listopadu ve 14 hodin jindřichohradecká nemocnice slavnostně otevře nový dětský pavilon. Do nového pavilonu F nemocnice přestěhovala celý provoz dosavadního pavilonu A – tedy kompletní diagnostickou a léčebnou péči pro děti od jejich narození až do osmnácti let. Ročně se jedná o více než 1600 hospitalizovaných dětských pacientů při průměrné ošetřovací době 3,5 dne a dvojnásobné množství dětí ošetřených ambulantně.

„Naše dřívější prostory, určené péči o dětské pacienty, byly nevyhovující. Interiér pavilonu A s lůžkovou a ambulantní částí byl postaven na počátku 80. let minulého století, a proto logicky nevyhovoval současným standardům péče o děti v nemocničním prostředí. Lůžkovou část tvořily čtyři stanice – standardní lůžkové oddělení, jednotka intenzivní péče pro větší děti, jednotka intenzivní péče o novorozence intermediárního typu a novorozenecké oddělení. Obě novorozenecké jednotky již byly přemístěny do nedávno zrekonstruovaného pavilonu C. Ambulantní část, dosud umístěnou rovněž v pavilonu A, tvořily všeobecná ambulance dětského oddělení, specializované ambulance a dětská pohotovost charakteru urgentního příjmu pro pacienty do osmnácti let,“ zhodnotil dřívější stav dětského oddělení jindřichohradecké nemocnice jeho primář Jakub Rytíř.

Stavba nového Dětského oddělení stála 93 milionů korun, z nichž 70 milionů uhradil vlastník nemocnice, Jihočeský kraj. Projektové práce a vybavení zaplatila nemocnice z vlastních zdrojů. Pavilon postavila společnost OHL ŽS ve velmi krátkém termínu šestadvaceti týdnů. Budova je třípodlažní, pouze v severní části u spojovacího koridoru má čtyři podlaží. Nynější spojovací koridor na severní straně a nadzemní spojovací chodba na jižní straně byly zásadními prvky, které určovaly a vymezovaly celkový návrh a následnou realizaci dětského pavilonu. 

„Považovali jsme za svou povinnost, jako vlastníka nemocnice, uhradit většinu nákladů, spojenou s výstavbou nového pavilonu. Po předchozích investičních akcích v jindřichohradecké nemocnici je nyní veškerá akutní péče umístěna do pavilonů B, C, D a E. Pavilon A, ve kterém se nacházelo Dětské oddělení, byl vzdálen od operačních sálů, ARO, biochemické laboratoře. Vytvoření monobloku akutní péče je výhodné nejen provozně, ale zvyšuje bezpečnost a komfort pro dětské pacienty,“ uvedla první náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská.

Tisková zpráva

Štítky pavilon, nemocnice, pacient, Nemocnice Jindřichův Hradec, Ivana Stráská, OHL ŽS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřichohradecká nemocnice otevírá nový dětský pavilon  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.