čtvrtek 21. listopadu 2019 Albert

Mléčné řezy a tyčinky? Cukr v maskáčích

V chladicích regálech bývají blízko tvarohů a jogurtů vyskládány také chlazené sladké svačinky. Někteří výrobci je prezentují jako zdravější alternativu ke klasickým cukrovinkám. Je mezi nimi ale rozdíl? Spotřebitelský časopis dTest porovnal složení 13 chlazených výrobků s obsahem mléka a tvarohu. Zjistil, jak jsou na tom po výživové stránce.

Konzumace sladkých průmyslově zpracovaných potravin a málo pohybu stojí za nadměrnou hmotností dětí. „Podívali jsme se tentokrát na složení nevinně se tvářících chlazených mléčných řezů. Nakoupili jsme jich celkem 13, tři z nich byly tvarohové tyčinky. Vyhodnotili jsme, které výrobky jsou z pohledu výživy lepší než jiné,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

dTest porovnával tyčinky podle složení uvedeného na obalu výrobků. Mezi hodnoticí kritéria dTestu patřil obsah tuku, cukru, bílkovin, přítomnost částečně ztužených tuků, glukózo-fruktózového sirupu nebo konzervantů. Nejvíc se výrobky mezi sebou liší v podílu a formě mléka. V tyčinkách najdete jak mléko čerstvé, tak sušené, někdy i smetanu, jogurt nebo sýr mascarpone.

Nejvíce čerstvého mléka avizují Kinder Mléčný řez a Müller Müllermilch Snack Čokoláda, celých 40 procent, Pilos Milk Break z Lidlu pak 32,3 procent. U zbylých tyčinek tvoří mléko zhruba pětinový podíl, výjimkou je Kinder Paradiso s pouhými 11 procenty čerstvého mléka. Všechny mléčné svačinky také obsahovaly mléko sušené. Nejvíce tvarohu by mělo být v Tvarohové tyčince Lidl/Pilos, kde tvoří 55 procent výrobku.

Obsah cukru dTest posuzoval jak v porci (tedy v celém dezertu), tak ve 100 gramech výrobku podle klíče čím méně, tím lépe. „Denní maximum přidaného cukru je podle doporučení Světové zdravotnické organizace 21 g. Snědením skoro každé ze srovnávaných svačinek ukrojí dítě z této hodnoty hned polovinu. Výjimku tvoří Zott Monte Snack, který z ní vyčerpá třetinu,“ vysvětluje Hana Hoffmannová. Obsah cukru přepočtený na 100 gramů je nejnižší právě ve zmíněném Zott Monte Snacku (26 procent), nejvíc cukru ukrývá Kinder Paradiso (39,6 procent). Jen o málo méně je ho pak ve snacku Billa Milk Snack Cocoa, Penny Milk snack a v Bobíkovi s mléčnou náplní a kakaovou polevou (shodně 36 procent).

Tukový podíl se ve sledovaných pamlscích pohyboval okolo 28 procent. Nejméně tučná je tvarohová tyčinka Tesco Quark Bar (17,4 procent tuku), která byla ve své skupině zároveň nejsladší (32,2 procent cukru). Rizikové částečně ztužené tuky přiznávají výrobci na obalech dvou tvarohových tyčinek (Tesco Quark Bar a Pribináček Tyčinka Vanilka) jako součást polev. Plně ztužené tuky přitom obsahovaly všechny tři dezerty z tvarohu.

Srovnání ukázalo, že jde vyrobit chlazený dezert bez použití konzervačních látek a glukózo-fruktózového sirupu, příkladem jsou Kinder Mléčný řez a Kinder Joghurt-Schnitte.

Někteří výrobci prezentují mléčné řezy nebo tvarohové tyčinky jako plné živin a prospěšné k růstu dětí. „Děti taková svačinka nabudí rychlou energií, o kterou však velmi rychle přijdou. Jsou pak unavené, nesoustředěné a roztěkané. Nejde totiž o plnohodnotnou svačinu, ale stále jen o pamlsek,“ vysvětluje výživová poradkyně Štěpánka Čápová a dodává: „To, co skutečně potřebujeme, je čerstvá živá strava, jako jsou ovoce, zelenina a základní potraviny.“  

Tisková zpráva | Foto myitalian.recipes

Štítky dtest, tyčinka, cukr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.