Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kouříme méně, nemocných ubývá, tvrdí odborníci

Jakožto národ jsme proslulí pivaři, spousta z nás kouří. Má na nás zákaz cigaret v restauracích nějaký vliv?

Čtvrtina Čechů nad patnáct let kouří tabák, většina z nich denně. Víc, než je zdravé, pije alkohol asi devět set tisíc Čechů, kolem šesti set tisíc pije denně a odhadem sto tisíc do sebe obrátí pět a více skleniček denně. Kolem devíti až deseti procent lidí mezi patnácti a čtyřiašedesáti lety si za poslední rok “potáhlo z brčka“. Ve své výroční zprávě o drogách za rok 2017 tyto informace uvádí Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti.

Oproti loňsku ubylo denních kuřáků. Zatímco před dvěma lety jich bylo 2,4 milionu, loni si denně cigaretu zapálily dva miliony. „Trendy v posledních šesti letech naznačují postupný pokles kuřáctví v dospělé populaci,“ uvádí zpráva shrnující letošní rok.

Alarmující je počet denních kuřáků mezi dětmi ve věku třinácti až patnácti let – podle nejnovějších odhadů si před školou zapálí 11,3 procenta žáků. „Od roku 2011 podíl kuřáků mezi žáky základních škol významně klesl," tvrdí Národní monitorovací středisko.

Květnový zákaz kouření v restauracích a na dalších veřejných místech se podle odborníků začíná příznivě projevovat na našem zdraví. První data ukazují pokles v počtu infarktů, anginy pectoris a dalších nemocí způsobených kouřením. Nádorových onemocnění ubude za delší čas.

Na následky kouření zemře ročně asi šestnáct tisíc Čechů. Léčba kuřáků stojí asi sto miliard korun. Daně vybrané na cigaretách tvoří osm procent státního rozpočtu.

Asi 125 tisícům lidí hrozí vysoké riziko problémů spojených s kouřením marihuany, která je mezi Čechy nejpopulárnější nelegální drogou.

Nebezpečně moc pije asi devět procent populace starší patnácti let. Zatímco mladí se občas chodí do baru nebo hospody “zbořit“, starší raději pijí méně, zato denně. Na přehnané pití, případně nehody s ním spojené či sebevraždy zemřelo 807 lidí.

Z nelegálních drog bylo podle odhadů loni spotřebováno dvacet tun konopných látek, 6,5 tuny pervitinu, tuna kokainu, sedm set kilogramů heroinu a 1,2 milionu tablet extáze.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kouření, alkohol, drogy, zdraví, cigareta, droga, Češi, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kouříme méně, nemocných ubývá, tvrdí odborníci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.