Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Chřipka dosáhla v kraji epidemického výskytu, zemřelo dítě

V Jihočeském kraji výrazně vzrostl výskyt akutních respiračních infekcí a chřipce podobných onemocnění. V právě končícím týdnu v kraji nemocnost v mezitýdenním srovnání celkově vzrostla o 36,5 procent na 1 785 případů na sto tisíc obyvatel regionu. Některé nemocnice už přijaly opatření v podobě zákazu návštěv. Na chřipku už bohužel zemřelo i dítě.

„Byl tak překročen práh epidemického výskytu a v kraji tedy registrujeme počínající epidemii,“ uvedla na základně dnešních aktuálních dat ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.   

Nemocnice Prachatice zakázala návštěvy vzhledem k záchytu chřipky u hospitalizovaných pacientů i personálu od čtvrtka 23. ledna do odvolání. Ve stejný den zakázal návštěvy i Domov Rakovice na Písecku. Nemocnice Český Krumlov uzavře areál pro návštěvy od 27. ledna. 

Ve čtvrtém kalendářním týdnu bylo zaznamenáno 1 785 onemocnění na sto tisíc obyvatel. Ve srovnání s předcházejícím týdnem nemocnost vzrostla o 36, 5 procenta. „Nárůst se týká všech věkových skupin. Nejvíce ve věkové skupině školních dětí (6 – 14 let), kde nemocnost vzrostla oproti minulému týdnu o  54,4 procenta na 3 684 případů na sto tisíc. Ve věkové kategorii 15 – 24 let vzrostla o 50,2 procenta na 2 495 případů a v kategorii předškolních dětí 0 – 5 let nemocnost vzrostla o 38,4 procenta. V této věkové kategorii je také tradičně nejvyšší nemocnost, a to 5 231 případ na sto tisíc,“ uvedla ředitelka.

„Těžkému průběhu chřipky podlehlo dítě ve věkové kategorii nula až pět roků. Více ale nebudeme k případu říkat,“ uvedla Hana Bendíková z českobudějovické krajské hygienické stanice.

Co se týče jednotlivých okresů, nejvyšší nemocnost evidují hygienici v okresech Český Krumlov, kde je nemocnost 2 628 případů na sto tisíc obyvatel (+39 procent), a v okrese České Budějovice, kde je aktuální výskyt 2 303 případy na sto tisíc obyvatel. Prachaticko eviduje 1 796 případů na sto tisíc obyvatel okres, Tábor 1546 případů, Jindřichohradecko 1 328 případů, Strakonicko 1 156 případů a Písecko 1 131 případů na sto tisíc obyvatel okresu.   

Loňská epidemie, která vrcholila na přelomu zimy a jara, přinesla v regionu celkem 24 klinicky závažných případů onemocnění chřipkou, z toho jedenáct skončilo úmrtím.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky chřipka, nemoc, zákaz návštev, epidemie, Jihočeský kraj, návštěva, Krajská hygienická stanice, Kvetoslava Kotrbová, Nemocnice Prachatice, okres Písek, Nemocnice Český Krumlov, a.s., Rakovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipka dosáhla v kraji epidemického výskytu, zemřelo dítě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.