Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V kraji je již 50 případů klíšťové encefalitidy. Aktivita klíšťat je vysoká

Hygienici zaznamenali na konci minulého týdne padesát potvrzených případů klíšťové encefalitidy. Během minulého týdne přibylo osm nakažených. Přibývá i další klíšťaty přenášené onemocnění, lymeská borelióza, v týdnu byla potvrzena tři nová onemocnění a jejich celkový počet v kraji je v této sezóně sto padesát.

„V týdnu přibylo osm potvrzených případů klíšťové encefalitidy. Té je v kraji k dnešku už padesát případů. Ve srovnatelném období loňského roku jsme ve dvacátém osmém týdnu evidovali devatenáct a za celý rok devětadevadesát případů klíšťové encefalitidy, jsme tedy již v polovině loňského celoročního výskytu a letošní sezóna zřejmě bude patřit k těm rizikovějším,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude aktivita klíšťat i nadále vysoká. Lidé by proto měli do přírody volit vhodné oblečení, používat repelenty a po ávratu domů se kompletně převléct, osprchovat a dobře se prohlédnout. „Co se týče konkrétního výskytu v kraji, k dnešku je třináct potvrzených případů na Českobudějovicku, devět na Prachaticku, po osmi na Českokrumlovsku a Táborsku, sedm na Strakonicku, tři na Jindřichohradecku a dva na Písecku,“ dodala Kotrbová.

Od minulého týdne přibyly také tři potvrzené případy lymeské boreliózy, které je v kraji prokázáno sto padesát případů. Podle hygieny je to stejný počet jako loni. „Nejvíce případů na Českobudějovicku – čtyřicet čtyři. Třicet osm případů je na Jindřichohradecku a dvacet sedm na Táborsku. V dalších okresech je výskyt nižší, Českokrumlovsko má třináct, Strakonicko dvanáct a Písecko a Prachaticko mají po osmi případech. I dlouhodobým statistikám tohoto onemocnění s přírodní ohniskovostí podobně jako letos dominují Jindřichohradecko, Táborsko a Českobudějovicko,“ uvedla epidemioložka KHS Jihočeského kraje Jitka Luňáčková.

Další infekce

V kraji je hlášeno také 353 případů salmonelózy. Nejvíce je případů na Českobudějovicku (97), Táborsku (62) a Jindřichohradecku (58), na Strakonicku je 45 případů, ostatní okresy hlásí mezi sedmadvaceti až sedmatřiceti případy.

Přibývá též kampylobakteriózy, která souvisí s konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa, hlavně kuřecího. Té je v kraji 643 případy, nejvíce opět na Českobudějovicku (194), na Táborsku 96, Jindřichohradecku 88, Písecko má 79 a Českokrumlovsko 69, Prachaticko 63 a Strakonicko 54 případy.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky klíšťová encefalitida, hygienici, klíšťata, příroda, onemocnění, klíště, nemoc, okres České Budějovice, okres Tábor, okres Jindřichův Hradec, okres Strakonice, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, okres Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji je již 50 případů klíšťové encefalitidy. Aktivita klíšťat je vysoká  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.