Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Počet případů klíšťové encefalitidy na jihu Čech stále stoupá

Aktivita klíšťat na jihu Čech roste. Během uplynulého týdne přibylo devět případů klíšťové encefalitidy a dvaadvacet případů lymeské boreliózy. Celkem už tak hygienici evidují v kraji téměř 300 onemocnění způsobená klíšťaty. Lidé by měli být při pohybu v přírodě velmi obezřetní.

Klíšťatům vyhovuje současné vlhčí počasí, umožňující celodenní aktivitu. Český hydrometeorologický ústav, který sleduje a prognózuje aktivitu klíšťat, pro tyto a budoucí dny uvádí na desetistupňové škále stupeň aktivity 6, což je středně velké riziko. 

„V týdnu přibylo devět případů klíšťové encefalitidy. Té jsou v kraji sedmdesát tři případy. Vloni jsme ke stejnému datu evidovali třicet případů, letošní výskyt je tedy více než dvojnásobný. Riziko přisátí klíštěte je pro příští dny predikováno jako středně vysoké, proto stále doporučujeme vedle očkování správné oblečení do přírody, používání repelentů a především následnou kontrolu těla," uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Kveta Kotrbová.

Pro přenos infekční dávky borrelií způsobující lymeskou boreliózu stačí podle Kotrbové pouhé dvě hodiny. Lidé by se po návratu domů z přírody měli kompletně převléct, osprchovat a dobře se prohlédnout. Pokud najdou na těle klíště, rozhodně by s ním neměli točit proti směru hodinových ručiček nebo ho potírat krémem. 

„Doporučujeme klíštětem opatrně viklat pinzetou, až se pustí a ránu důkladně vydezinfikovat, stejně jako předtím pinzetu. Při manipulaci bychom měli použít sterilní rukavice a klíště pak zlikvidovat třeba spláchnutím. Je třeba sledovat svůj zdravotní stav a v případě zdravotních obtíží hned kontaktovat lékaře,“ radí Kotrbová.

Největší výskyt klíšťové encefalitidy evidují hygienici na Českobudějovicku, kde je aktuálně 24 potvrzených případů, po dvanácti je na Prachaticku a Českokrumlovsku, 11 na Táborsku, 7 na Strakonicku, 5 na Jindřichohradecku a tradičně klidnější Písecko hlásí 2 případy.   

Na Českobudějovicku je také nejvíce případů lymeské boreliózy, celkem šedesát čtyři. Pětačtyřicet případů je na Jindřichohradecku a pětatřicet na Táborsku. To jsou okresy, kde v našem kraji dlouhodobě evidujeme výrazně nejvíce případů tohoto onemocnění s přírodní ohniskovostí. Z dalších okresů má Českrumlovsko dvaadvacet případů, Prachaticko šestnáct, Strakonicko třináct a Písecko osm případů," uvedla epidemioložka KHS Jihočeského kraje Jitka Luňáčková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky klíšťová encefalitida, hygienici, klíšťata, příroda, onemocnění, klíště, Česko, Krajská hygienická stanice, Český hydrometeorologický ústav, okres České Budějovice, okres Jindřichův Hradec, okres Tábor, okres Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet případů klíšťové encefalitidy na jihu Čech stále stoupá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.