Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V budějovické nemocnici je 20 lidí s covidem, i jedno dítě

V českobudějovické nemocnici je 20 pacientů s nemocí covid-19. Jsou ve věku 38 až 84 let a jedním pacientem je dítě. Až se kapacita naplní, nemocnice může aktivovat dalších 30 lůžek. Volné kapacity pro pacienty s koronavirem mají všechny okresní nemocnice v kraji. Bezpečnostní rada kraje potvrdila, že žáci II. stupňů základních škol, středních a vysokých škol budou od 21. září povinně nosit roušky i během výuky. Novinářům to dnes řekla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).

V českobudějovické nemocnici je šest lidí na intenzivní péči, z toho dva na umělé plicní ventilaci. "Budějovice (nemocnice) jsou schopny aktivovat dalších 30 lůžek po naplnění kapacity infekčního oddělení. Máme v záloze Tábor s jeho lůžky na infekčním oddělení, rovněž jsou schopni aktivovat další kapacity. Máme připravené kapacity ve všech okresních nemocnicích," řekla hejtmanka.

Bezpečnostní rada kraje dnes rozhodla o povinných rouškách ve školách od pondělí. Stejnou povinnost dnes oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Cílem je snížit šíření koronaviru. Ve středu potvrdili hygienici v kraji 91 nových případů, z toho bylo 27 žáků a tři učitelé.

Ministerstvo zdravotnictví opět zpřísňuje opatření proti šíření koronaviru. S účinností od zítřejšího dne zavádí celoplošně na všech školách od druhého stupně povinnost roušek také při výuce. Od půlnoci z pátku na sobotu je také zakázáno...

"Je to trend, od minulého týdne každým dnem stoupá procento dětí a žáků mezi nakaženými. Dostala jsem řadu reakcí, vesměs nepříznivých, od rodičů. Já rodiče chápu, je to problém, ale pokud se nepřijmou nějaká opatření, dojde k zavírání škol. Celá situace je nepříjemná pro ředitele škol (...) ale jsem přesvědčena, že si s tím naši pedagogové dokážou poradit. Riziko exponenciálního růstu (šíření covidu) je takové, že je potřeba zavést to opatření plošně," řekla Stráská.

Děti a učitele pozitivně testované na koronavirus má v kraji 43 mateřských, základních a středních škol, z nichž jsou dvě zavřené. Jsou to obchodní akademie na českobudějovické Husově třídě a mateřská škola v Žabovřeskách na Českobudějovicku. Další čtyři základní školy a jedna školka, které byly zavřené, jsou opět otevřené. Většinou jsou zavřené jednotlivé třídy. Vyplývá to z informací, které dnes poskytla Hana Brožková z kanceláře hejtmanky.

Bezpečnostní rada kraje již 15. září rozhodla, že testy na koronavirus budou lidé podstupovat až v 10. den karantény. Nyní absolvovali jeden test na začátku karantény a opakovaný po čtyřech až pěti dnech. Opatření vyplývá z údajů, že nákaza se může projevit až po delším čase.

V Jihočeském kraji hygienici evidují 693 lidí s koronavirem. Za středu přibylo 91 nových případů, nejvíc od březnového začátku pandemie.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, správa, koronavirus, Jihočeský, COVID-19, nemocnice, pacient, Ivana Stráská, Nemocnice České Budějovice, ČSSD, Adam Vojtěch, ANO 2011, České Budějovice, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V budějovické nemocnici je 20 lidí s covidem, i jedno dítě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.