Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nakažených žloutenkou na jihu Čech stále přibývá. Inkubační doba může být až padesát dnů

Epidemie žloutenky typu A na jihu Čech má další nakažené. K pondělnímu odpoledni jich bylo 65. Podle hygieniků jsou nakažení z Českobudějovicka, ale také z dalších okresů. Nákaza se rozšířila nejspíš z kantýny u nádraží v Českých Budějovicích. Kvůli dlouhé inkubační době nemusí být číslo definitivní.

„K dnešnímu odpoledni evidujeme v kraji dosud celkem pětašedesát případů onemocnění virovou hepatitidou A. Všechny tyto případy mají spojitost s provozovnou stravovacích služeb v blízkosti českobudějovického nádraží v Průmyslové ulici. Nejvíce pacientů – čtyřicet šest -  je z Českobudějovicka, šest z okresu Jindřichův Hradec, čtyři z Českokrumlovska, po třech ze Strakonicka a Táborska, dva z Prachaticka a jeden pacient je z Písecka,“ doplnila v pondělí večer ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

K rozšíření epidemie došlo začátkem října. Stravovací zařízení okamžitě nechala hygiena uzavřít. „Inkubační doba, tedy období, kdy se onemocnění může od nákazy projevit, je patnáct až padesát dnů,“ dodala ředitelka protiepidemického odboru hygieny Jitka Luňáčková. Právě proto i s odstupem času přibývají další a další nakažení.

Na původ nákazy jsme se chtěli zeptat provozovatele kantýny. Ten však na zaslané dotazy nereagoval.

K typickým příznakům žloutenky patří žluté zbarvení kůže a bělma, tmavá moč, světlá stolice a nevolnosti. „Může ale probíhat i pod klinickým obrazem chřipkových příznaků a u mladých lidí též bezpříznakově. Virus se vylučuje stolicí a infekce souvisí s nedostatečnou hygienou, proto se jí také říká nemoc špinavých rukou. V případě výše popsaných obtíží je proto potřeba okamžitě se obrátit na svého lékaře a samozřejmě striktně dodržovat pravidla osobní hygieny,“ vysvětlila Kotrbová.  

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, hygiena, žloutenka, nákaza, Česko, okres České Budějovice, Kvetoslava Kotrbová, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice, Jindřichův Hradec, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nakažených žloutenkou na jihu Čech stále přibývá. Inkubační doba může být až padesát dnů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.