Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nevyužité prostory, lázně i sportovní hala. Kraj má vytipována místa pro umístění stovek lůžek v případ přeplnění nemocnic

Nakažených koronavirem v celé republice stále přibývá. Pro případ, že v jihočeských nemocnicích bude překročena kapacita hospitalizovaných pacientů s covidem-19, má Jihočeský kraj připravených dalších až 783 náhradních lůžek v nevyužívaných prostorách nemocnic, v lázních a v krajním případě také ve sportovní hale.

„Objekty jsme odsouhlasili během jednání krajského krizového štábu již minulý týden. Podle vývoje situace jsme si zároveň stanovili priority a postupy ohledně jejich případného zprovozňování. Objekty jsou připraveny po technické i materiální stránce. Personál budeme řešit až v případě, že by bylo opravdu nutné je reálně využít,“ nastínil hejtman Martin Kuba (ODS). Díky tomu na včerejším jednání mohl krizový štáb kraje snížit požadavek lůžek ze státních hmotných rezerv z 300 na 200 kusů.

Desetidenní čekací doba na testování? Na venkově nic neobvyklého, upozorňují lékaři

Společnost všeobecného lékařství se na mimořádné tiskové konferenci vyjádřila kriticky k aktuální lékařské péči spojené s koronavirem na venkově. Lékařům vadí špatná dostupnost odběrových míst, až desetidenní čekací doby na testování, horší...

A jakéže konkrétní prostory má kraj vytipované? Podle hejtmana se jedná o nevyužívané prostory nemocnic v Českém Krumlově, Jindřichově Hradci, Písku, Prachaticích, Táboře a Dačicích s kapacitou 281 lůžek. V lázních v Třeboni, Vráži a Bechyni je další kapacita až 202 lůžek.

„Již ve středu jsme zprovoznili objekt kraje u rybníka Mrhal v Hlincové Hoře na Českobudějovicku pro osoby, které jsou pozitivní na covid-19, ale nepotřebují zdravotní ani sociální péči. Jeho kapacita činí 30 lůžek,“ doplnil Kuba.

Situace tomu zatím nenasvědčuje, ale pokud by dramaticky narostl počet osob s pozitivním testem na covid-19 a zároveň by byly vyčerpány všechny ostatní kapacity lůžkové péče nemocnic, má kraj k dispozici jako řešení ještě 170 lůžek v Domovech mládeže v Jindřichově Hradci a Strakonicích či 100 provizorních lůžek v prostorách sportovní haly jedné z českobudějovických základních škol.

Podle statistických údajů portálu Hlidacstatu.cz bylo k 3. listopadu v Jihočeském kraji hospitalizováno s koronavirem celkem 695. Z toho bez příznaků 64, v lehkém stavu 229, ve středně těžkém stavu 303 a v těžkém stavu 99.

Za včerejšek zaznamenali hygienici na jihu Čech rekordních 1 356 nově potvrzených případů nákazy koronavirem. To je vůbec nejvyšší mezidenní nárůst od vypuknutí pandemie. Počet aktuálně pozitivních v regionu tak současně překročil 15 tisíc. Osm nemocných v seniorském věku během čtvrtka zemřelo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto army.cz

Štítky České Budějovice, Jihočeský kraj, koronavirus, KHS, hygiena, onemocnění, Martin Kuba, lůžka, nemocnice, COVID-19, lázně, ODS, Jindřichův Hradec, Nemocnice Český Krumlov, a.s., Domov mládeže, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevyužité prostory, lázně i sportovní hala. Kraj má vytipována místa pro umístění stovek lůžek v případ přeplnění nemocnic  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.