Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Očkování proti koronaviru dostanou nejdřív zdravotníci. První vakcíny dorazí na jih Čech po svátcích

V okresních městech v Jihočeském kraji by měla podle hejtmana Martina Kuby vzniknout vakcinační centra, která by zajišťovala očkování na covid-19. Spuštěna budou ale až poté, co bude mít kraj dostatečné množství očkovacích látek. První vakcíny by měly na jih Čech dorazit mezi svátky. Určeny budou hlavně pro zdravotníky.

I Jihočeský kraj se na konci roku dočká prvních vakcín k očkování na covid-19. Mezi svátky by měla dorazit necelá tisícovka, která bude určena zdravotníkům. „Celkem 375 vakcín půjde do českobudějovické nemocnice, po další stovce je rozvezeme do dalších okresních nemocnic,“ uvedl dnes hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Během ledna dorazí do kraje dalších 9 750 vakcín. „Ty půjdou na ochranu zdravotního a sociálního systému. Budeme očkovat lékaře, zdravotníky, záchranáře, seniory v domovech s pečovatelskou službou, seniory v terénních službách, pracovníky v sociálních službách, očkování nabídneme praktickým lékařům, kritické infrastruktuře jako hasičům a dalším,“ přiblížil hejtman plán.

První vakcíny pro veřejnost budou v druhé polovině února

Zásadní bude podle kraje snížit úmrtnost na covid-19, snížit zátěž zdravotního systému a udržet zdravotní systém v chodu. Dalším krokem je získání kolektivní imunity. Toho lze podle hejtmana docílit naočkováním 350 a 400 tisíc Jihočechů. „Důležité je myslet na to, že všechny počty se musí vynásobit dvěma. Protože všechny ty, které naočkujeme v lednu, musíme naočkovat znovu i v únoru. Je tedy třeba počítat s tím, že v únoru nám sice přijde zhruba 14 tisíc vakcín, ale přibližně 10 tisíc jich spotřebujeme na lednové kolo. Tudíž teprve v druhé polovině února nám zbydou první tisícovky vakcín pro očkování veřejnosti,“ vysvětlil Kuba.

Do té doby je podle hejtmana nutné vytvořit funkční očkovací systém. „Pokud nebude vytvořený žádný systém vládou nebo se na něm s vládou neshodneme, budeme používat systém jihočeský. Jde mi o to, aby Jihočeši přesně věděli, kam se mají hlásit, a jak to bude probíhat,“ řekl na tiskové konferenci Kuba.

Očkovací centra v okresních městech

Systém by mohl být podobný tomu německému. V okresních městech by vznikla očkovací centra, která by celý proces zajišťovala. Podle Kuby totiž není možné, aby nemocnice zvládly odbavit požadovaný počet lidí.

Pokud by se totiž mělo na jihu Čech naočkovat zhruba 350 tisíc lidí, což by odpovídalo 50 až 60 procentům obyvatel, je třeba mít 700 tisíc vakcín. Přepočteno na časový úsek zhruba půl roku je to podle hejtmana čtyři tisíce očkování denně. „A to nezvládnete v krajské ani okresní nemocnici. Lidé tudy prostě prostorově neprojdou,“ řekl hejtman.

V Českých Budějovicích by mohlo vakcinační centrum vzniknout například v pavilonu T na výstavišti. Areál je dostatečně velký, blízko centra a je dostupný i co se dopravy týče.

Kompletní strategii chce mít kraj hotový do konce ledna. „Jakmile vakcíny dorazí, musíme být schopni tu akci provést velmi rychle. K tomu bude samozřejmě potřeba spolupráce hasičů, dobrovolníků, administrativních pracovníků, zdravotníků, sester, lékařů. Ale i obvodních lékařů,“ popsal Kuba, který se chce dohodnout na tom, aby právě obvodní lékaři měli určitou povinnost odsloužit v centrech nějakou část služeb. „Třeba 8 hodin týdně by mi přišlo velmi korektní,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, vakcína, očkování, Jihočeský kraj, zdravotnický pracovník, Česko, Martin Kuba, svátek, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkování proti koronaviru dostanou nejdřív zdravotníci. První vakcíny dorazí na jih Čech po svátcích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.