Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

4 kroky pro zdravější zuby

PR článek

Nedostatek zubních lékařů, vysoké náklady za zákroky a ještě nervozita před každou návštěvou zubní ordinace. S tím vším se většina z nás setkává. Kdo by netoužil po menším počtu akutních zákroků u zubaře, méně problémů s dásněmi nebo bolestí zubů.

Prevence je základ úspěchu

Slyšíme to ze všech stran. Nejdůležitější je prevence. To platí i o zdraví zubů a úst. Správně byste měli za rok podstoupit dvě preventivní prohlídky u zubního lékaře a dvě návštěvy na dentální hygieně. Zatímco zubař pomocí rentgenu zjistí, zda nemáte problémy s kazy, které nejsou vidět, nebo se zubními kanálky, dentální hygienistka se postará o dokonalé vyčištění. Obojí přispěje ke snížení rizika vzniku zubního kazu a zánětu dásní.

Čištění zubů dvakrát denně

Od malička nás to rodiče učili. Zuby se čistí ráno a večer dvě minuty. Jenom čištěním kartáčkem totiž mechanicky odstraníte zubní plak, který má na svědomí nejen zubní kaz. Pokud mineralizuje, způsobuje i zánět dásní a hlavně už ho sami doma neodstraníte, protože se z něho stane zubní kámen. Jakou pastu používat? Často vybíráme podle chuti. Pokud ale trpíte na zubní kazy, určitě je lepší mít pastu s fluoridy, které pomáhají posilovat zubní sklovinu. Mějte na paměti, že zuby byste měli čistit nejdříve 30 minut po jídle. A když přidáte jedno čištění v poledne, tak vám to rozhodně neuškodí. Pokud tedy budete dodržovat správnou techniku čištění přiměřeným tlakem a měkkým zubním kartáčkem.

Zázrak jménem mezizubní kartáček

Až 40 % povrchu zubů tvoří mezizubní prostory. Tedy plochy, kde se zuby dotýkají. Ty klasickým zubním kartáčkem nevyčistíte. Mezizubní kartáček je malý pomocník, který vám s tímto spolehlivě pomůže. Proč je ale důležité ho používat? I v těchto místech zůstává plak, který může způsobit kaz anebo zánět dásní v mezizubním prostoru. Tak přidejte k večernímu čištění tak 30 vteřin na použití mezizubního kartáčků nebo alespoň nitě. A najednou budou vaše zuby mnohem lépe vyčištěné.

Pozor na sladké i kyselé

Celodenní popíjení sladkých limonád završené večerní skleničkou vína? Je to sice hezký program, ale zuby vám za to moc nepoděkují. Celodenní vliv cukrů a kyselin narušuje zubní sklovinu, a když pak přidáte pořádný tlak na zuby, abyste je dokonale vyčistili, koledujete si o nevratné poškození zubní skloviny a odhalené krčky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Shutterstock

Štítky mezizubní kartáček, zuby, zubní péče, technika čištění zubů, zubní lékař, zubní kaz, zánět dásní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

4 kroky pro zdravější zuby  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.