Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

SOUTĚŽ: Zavřená wellness centra? Lázně si lze dopřát i doma, rašelinová koupel pomáhá a uvolňuje

PR článek

Rašelina. Tmavá organická hmota, kterou si lidé nejčastěji spojují se zemědělstvím nebo péčí o rostliny. Rašelina má však daleko širší využití. Ocení ho nejen lidé s různými zdravotními problémy, ale i každý, kdo si v době zavřených wellness chce udělat radost v podobě netradiční domácí relaxační koupele.

Člověk by jen těžko pohledal produkt, který si více zaslouží označení „vyrobeno v přírodě". Rašelina je kouzelným výtvorem přírody, do kterého člověk vstupuje jen ve finální fázi. Jde o extrémně bohatou organickou hmotu, jež vzniká rozkladem rostlin, především mechů rašeliníků a podle stupně rozložení, místa výskytu a obsahu organiky se dělí do několika skupin. 

Jižní Čechy, ráj rašeliny

Nejznámější je tzv. tmavá rašelina, která obsahuje nejvíce organických látek a zároveň velmi dobře váže vodu. Těžba této kvalitní, černé rašeliny je úzce spojena i s naším krajem.

Jižní Čechy prosluly už v historii vydatným rašelinovým bohatstvím. Její těžba přitom představovala velmi tvrdou, náročnou práci, protože se vyrýpávala rýči až ze hloubky tří metrů. Takzvané borky vyryté rašeliny pak lidé odváželi na trakařích k sušení, kde je stavěli do komínků a po vyschnutí je uskladňovali a používali především jako topivo.

 

Těžba rašeliny má v jižních Čechách bohatou historii, zdroj: Rašelina Soběslav

Začátek průmyslového využití rašeliny v jižních Čechách pak přinesl rok 1948, kdy vznikl národní podnik Rašelina Soběslav. Ten se během následujících let stal největším dodavatelem rašeliny a kompostů v České republice. Svůj věhlas si podnik udržel i po privatizaci a dodnes je vůdčí institucí ve výzkumu, vývoji i produkce rašeliny a výrobků z ní.

Těžba rašeliny je dnes v jižních Čechách už plně mechanizovaným procesem, zdroj: Rašelina Soběslav

Kouzla černé vody známe už po staletí

Rašelina se díky svým blahodárným účinkům používá v lázeňství i při léčebných procedurách. Její kouzla však znali už naši předci. „V lidovém léčitelství je rašelina známá po celá staletí. Má silné hřejivé účinky, které jsou velmi příznivé pro celkový pohybový aparát, a k tomu i výrazné antibakteriální vlastnosti,” uvedla ředitelka marketingu společnosti Rašelina Soběslav Petra Máslová Dvořáková.

Její slova potvrzuje i lékař Jiří Landa „Koupele v rašelině nebo v jejím extraktu uklidňují organismus, působí proti stresu a celkově harmonizují psychiku,” prozradil Landa. 

Pomoc na lupénku, ekzémy či akné

Blahodárných účinků rašeliny se využívá i při podpoře léčby lupénky, ekzémů, mykóz a dalších problémů, které mohou způsobovat bakterie. „Rašelinové koupele mají díky svému kyselému pH léčivý účinek na některé formy atopických ekzémů, lupenky a celkově problémovou pokožku, např. nadměrný výskyt akné,” dodává Landa. 

Hřejivý efekt rozproudí krev a uvolní svaly

Látky obsažené v rašelině mají skvělý vliv i na pohybový aparát. Rašelinové koupele a zábaly jsou tak oblíbené hlavně v lázeňství. „Lázeňské léčebné procedury se zaměřují hlavně na záněty kloubů (artritidu), revmatismus a pooperační rekonvalescenci,” doplňuje Landa. „Přítomnost huminových kyselin a celé řady minerálů při koupelích zase zajišťuje vyšší prokrvení tkání a lepší elastičnost pokožky těla,” uzavírá Landa.

Blahodárná rašelina a vůně bylinek

Za rašelinovou lázeňskou procedurou se sjíždějí lidé z celého světa do jižních Čech už celé dekády. Užít si relaxační koupel však můžeme i v době, kdy jsou lázně a wellness centra zavřena. Koupele z nekvalitnější jihočeské rašeliny, které soběslavský podnik vyrábí a prodává pod značkou BalneoPeat, se aplikují lehce. Stačí vana napuštěná horkou vodou. 

„Díky unikátní technologii získáváme z rašeliny extrakt plný blahodárných účinků, avšak bez tuhých částic. Lidé se tak nemusí bát, že by jim koupel ucpala odpad či zbarvila vanu,” vysvětluje Máslová Dvořáková.

Skvělým propojením léčivých účinků rašeliny a uklidňující vůně bylinek jsou pak rašelino-bylinné koupele. „Ke hřejivému efektu rašelinové koupele se přidá příjemná aromaterapie bylinek, výsledkem je úžasně pohodová domácí lázeň,” dodává Máslová Dvořáková.

Ručně vyráběná mýdla hitem posledních let

Léčivé účinky rašelinové koupele mohou vyzkoušet i lidé, kteří doma nemají vanu. „Koupele Balneopeat se dají používat i lokálně, stačí nakapat do vaty nebo hadříku a aplikovat na určené místo,” vysvětlila ředitelka.

Hitem především posledních let jsou pak stoprocentně přírodní, ručně vyráběná mýdla z rašeliny a bylin. „Naše mýdla jsou velmi oblíbená pro krásnou přírodní vůni. Navíc nevysušují pokožku, naopak mají vyživující a regenerující účinek. Stejně jako rašelinové koupele se hodí i na citlivou a problematickou pleť a jsou výborným pomocníkem při tlumení příznaků akné, lupénky a atopického ekzému,” uzavřela Máslová Dvořáková. 

Překvapte svou drahou polovičku relaxační lázní

Horká vana, bylinno-rašelinová koupel a půlhodinka, hodinka uvolnění je skvělým plánem na večer pro dva. Budějcká Drbna si proto ve spolupráci s Rašelinou Soběslav připravila soutěž o valentýnský balíček s relaxačními koupelemi a přírodním mýdlem. Stačí odpovědět na soutěžní otázku a mít trochu štěstíčka při losování.

Soutěž byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům!

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky rašelina, rašelina soběslav, historie, tradice, koupel, léčivé účinky, mýdlo, relaxace, lázně, wellness, soutěž, Jihočeský kraj, Jiří Landa, Soběslav, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Zavřená wellness centra? Lázně si lze dopřát i doma, rašelinová koupel pomáhá a uvolňuje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.