Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nemá smysl se do ničeho nutit. Člověk může hubnout a přitom jíst vše, co miluje, říká zakladatelka Fitkůstky

PR článek

Jak zhubnout a přitom se netrápit hladem? "Zaručených" odpovědí na toto téma je plný internet a každý najde tisíce odpovědí. Nejlepší cestou je však svěřit se do rukou profesionálů se zkušenostmi a praxí. V Českých Budějovicích nenajdete nikoho lepšího než Janu Platilovou, specialistku s téměř dvacetiletou praxí v oblasti hubnutí a komplexního výživového poradenství, lektorka redukčních kurzů a zároveň autorkou projektu Fitkůstka.

Má ženská krása něco společného s číslem, které ukazuje váha?

Ženská krása se neměří na kila. Vyzařuje z ženy, která je sama se sebou spokojená. Která se cítí skvěle. To je důležité si uvědomit. Hubnutí má samozřejmě i velký vliv na psychiku. Na klientkách vidím, jak se jim s každým shozeným kilem lepší nálada, jsou namotivované, a to i díky svému okolí, které je chválí.

Kvůli hubnutí se lidé nemusí vzdávat jídel, které milují

Mnoho lidí ale vidí za hubnutím těžkou dřinu.

Nevěřím na diety, hubnutí člověka nesmí omezovat, ale bavit. Mou prací je, aby bylo dosažení zhubnutí co nejpohodlnější, bez trápení, hladovek a zákazů. A hlavně úspěšné. Když přijde ztrápená žena, která vyzkoušela vše možné, pochybuje o tom, že se někdy něco změní, musíte jí pomoci, dodat energii a vyvést jí z bludného kruhu. Klientům přináším komplexní řešení, které je přizpůsobené jejich věku, životnímu stylu, chutím, dětem, práci, koníčkům, financím. Není to o tom, že jim všechno zakážu nebo něco nařídím.

Nedílnou součástí mé práce je poznání klienta a jeho pocitů. Snažím se zjistit důvody, proč jí a proč má nadváhu. Spousta lidí totiž nejí z hladu, ale pod vlivem emoce. Hubnutí je v hlavě, součástí mé práce je tak i práce s psychikou. Správná podpora je při hubnutí velmi důležitá.

Co se týče jídelníčku, snažím se ho klientům neměnit, spíše ho vylepšit o zdravější varianty. Dávám jim alternativy, které chutnají stejně dobře a mají efekt. Nakonec člověk hubne, aniž by se nějak výrazně omezoval. O to větší je pak radost, když lidé vidí, že najednou mají čtyři kila dole, a cítí se skutečně dobře. Vlastně neznám šťastnější ženskou než tu, která ráno stoupne na váhu a zjistí, že má o nějaké to kilo méně. (úsměv) Kráčím s nimi po cestě, která nebolí, není náročná a má výsledky. 

Trošku jiné je to u mužů, kterých je mezi mými klienty poslední dobou čím dál více. S muži je to malinko snazší, obecně hubnou lépe než ženy. Často stačí upravit jen pár kroků.

Co lidé, kteří rádi holdují tučným jídlům nebo sladkostem, znamená to, že jim je skutečně nezakážete?

Není potravina, kterou bych klientům nedovolila. Celé je to složité, ale vše má svá pravidla jako tělo každé ženy či muže. Stanovaném množství a správném rozložení do celého dne. Psala jsem lidem do jídelníčku jitrnice, guláš, fidorku  apod. Nikde není řečeno, že jsou to špatná jídla, kterých se člověk musí okamžitě vzdát. Když ale sníte kalorický oběd, musíte to během dne něčím vykompenzovat. Nakonec lidé zjistí, že hubnou, aniž by si to uvědomovali. A to je samozřejmě ta nejlepší varianta. 

A co sport? Musí klienti sportovat několikrát týdně?

Popravdě si nedokáži představit ženu, kterou ráno budí křik budíku, řeší ranní rébus, jak připravit děti do školy, co jim obléci, udělat svačiny a to vše v omezeném čase, navzdory všem zácpám stihnout práci, odpolední nákup, úkoly, úklid, jak bude trávit dvě hodinky ve fitku. 

Sport samozřejmě podporuji, ale musíte sportovat pro radost, nikoliv z nutnosti, anebo že se chcete najíst. Mám tedy klienty, kteří mají sport rádi, cvičíme společně nebo každý co preferuje, nebo od přírody pohodlnější typy, kteří mají jiné koníčky a také zhubnou. I ti, kteří nechtějí sportovat, u nás prostě hubnou, jde to!

Aplikace je anonymní nástroj, zdraví každého člověka je přitom unikátní

Žijeme v digitální době. Co byste řekla osobě, která bude mít argument, že vás nepotřebuje, protože má v mobilu nějakou hubnoucí aplikaci?

Aplikace je jen a pouze nástroj. Nezohledňuje léky a návyky, které mohou zpomalit hubnutí, problémy se štítnou žlázou, cukrovku, životní styl, vaše okolí. To všechno je nesmírně důležité, a právě toto řešíme na první schůzce, která slouží jako vstupní konzultace. Popravdě za mnou často chodí klienti, pro které už jsem takzvaně poslední záchrana. Zkoušeli různé diety, aplikace, ale výsledek nebyl uspokojivý.

A s vámi uspokojivého výsledku docílí?

Když víte, že klient opravdu chce, tak se to vážně podaří. Velmi důležité je jeho aktuální rozpoložení. Když vidím, že člověk nemá odvahu se do toho pustit, nebo prožívá nějaké nepříjemné období, domluvíme se, ať přijde později. 

Stává se tak třeba u dárkových poukazů. Manželky dostanou dárek k Vánocům a přichází někdy s pocitem, že jsou do něčeho nucené. To samozřejmě není správné. Člověk musí chtít zhubnout sám, o nikom jiném to není. A pokud chce… vážně zhubne, není to tak těžké, jak si někteří mohou myslet.

Vracejí se vám klienti?

Vracejí. Proto mám i kurzy pro pokročilé. Když ke mně mají lidé takovou důvěru, mám z jejich hubnutí kolikrát větší radost než oni sami. (úsměv) Ale vracející klienti mají zase jiné cíle a potřeby, vyvíjejí se a svět se nejen věkem mění. 

Děti doma z nudy uzobávají a tloustnou, je potřeba nahradit ztracený pohyb

Jak vaší práci změnila koronavirová krize?

Covid změnil spoustu věcí. Musela jsem se přizpůsobit, najít nové cesty. Bylo to hodně o překonání sebe samotné. Ačkoliv jsem se nikdy jsem moc nekamarádila s technologiemi, rozjela jsem on-line kurzy, které mají formu přednášek a společných cvičení. Je o ně extrémní zájem, ale pořád i už ty roky držím pravidlo, že musím přijmout jen ty klienty, kterým dám naprostý komfort mých služeb.  

Součástí kurzů jsou semináře o výživě, psychologie a hubnutí, nakupuji a ukazuji záměny méně vhodných jídel za zdravější varianty, učíme se praktické správné porce bez odvažování, dělám ukázky vaření ve zdravých variantách a pak společně hodinu cvičíme spalovací cvičení, které je zaměřené na problémové partie a hluboký stabilizační systém. Pro úspěch jsem zařadila ještě jednu lekci spalovacího cvičení týdně.

Ať už v případě příznivější pandemické situace naživo nebo v aktuální on-line variantě, nová série jarních kurzů začne 21. března. Více informací o kurzech najdete na webových stránkách.

Jedeme přitom naživo, bez záznamu. Z mých zkušeností je to ideální varianta. Zákazníci ví, že v šest začíná cvičení a podle toho si naplánují den. Od 21. března rozjíždíme další sérii jarních redukčních kurzů. Myslím, že by to byl krásný dárek pro mnoho žen k MDŽ, protože investovat do sebe si rozhodně každá z nich zaslouží.

Většinu připojených tvoří ženy, ale čím dál častěji s námi cvičí i muži. Je to zábava i pro dětičky, které se mohou zapojit. Vyvinula se z toho komunitní záležitost, lidem se online kurzy opravdu líbí, z čehož mám ohromnou radost. 

Jejich velká výhoda je, že se mohou připojit lidé z celé republiky. Nemusí za námi dojíždět. Při cvičení se s klienty vidím a vlastně se s nimi cítím jako v tělocvičně. Na druhou stranu se opravdu těším, až se život vrátí do normálu. Ta živočišnost společného cvičení se těžko nahrazuje.

Jak proměnila pandemie život lidí z hlediska vašeho oboru? Předpokládám, že problémy s nadváhou u lidí zavřených doma jen narůstají.

Je to bohužel tak. Proto svým klientům radím, aby využívali čas v lockdownu pro sebe, v případě hubnutí tedy lépe a zdravěji jedli, cvičili, hledali si malé radosti. Třeba i dvě kila dole potěší.

Velký problém představuje současná doba pro děti. V ordinaci jsem měla spoustu případů, kdy i malé dětičky od loňského března přibraly několik kilo. Děti nabírají na váze částečně proto, že se nudí. Celý den doma uzobávají, jdou po brambůrkách, sladkostech a rodiče to nemohou mít moc pod kontrolou.

Navíc ztratily spoustu přirozeného pohybu, který byl součástí jejich denní rutiny. Ráno se obléknout, vyrazit do školy, tam celý den lítat a poté mít volnočasové aktivity. Tuto pohybovou kapacitu je třeba nahradit. Proto je dobré chodit co nejvíce na procházky, vymýšlet venkovní aktivity, nechat je se vyřádit.

Důležité je také upravit jídelníček. Nenuceně. Například čokoládové sušenky lze nahradit celozrnnými s ovesnými vločkami. Zároveň to chce přeorganizovat ledničku a police tak, aby děti neměly v úrovni očí nezdravé věci, které by je lákaly.

Zákazy u dětí nikam nevedou, dejte jim informace a vyberou si samy

Zvyknou si děti na zdravé stravování? Nemusíte je nutit?

V rámci projektu Fitkůstka jsem přednášela pro děti na základních školách s ochutnávkou potravin a byla jsem nadšena zájmem ze strany dětí i rodičů o potraviny, které jsem přinesla dětem ochutnat. Zdravější sušenky, pečivo, sladkosti. 

Bohužel, ačkoliv rapidně narůstá počet rodičů, kteří pochopili význam zdravého jídla, stojí proti nám mocný potravinářský průmysl a reklamy, které děti oklamou.

Máte tři dcery, jak to vypadá se stravou u vás doma?

Vařím klasická jídla. Hovězí roštěnou, kuře na paprice, pečenou kachnu, saláty, vejce, luštěniny, ryby, pečeme štrůdl. Ale je pravda, že zbytečně namastím, co nemusím nesladím a necukruji. 

Nepijeme limonády a tatranky na výlet také nebalím. Dcerám je 11, 9, a 4 roky. Moc mě těší, že sami dokážou říci ne, nedám si už čokoládu, místo kvalitního oběda by si neotevřely pytlík brambůrků. Nic jim nezakazuji, sami si umějí vybrat a to je právě ta správná osvěta u dětí. Naučit je přebrat informace jaké potraviny jsou správné a které pouze občas. Zákazy sladkostí a příkazy jez zeleninu nikam nevedou.

Jídelníček dá lidem řád. Díky plánovaným nákupům šetří peníze

Nabízíte i asistované nákupy. Co to znamená?

Že s klienty jdu nakupovat, abych je přímo v jejich oblíbeném obchodě upozornila na vhodné alternativy. Ostatně i jídelníčky jim píšu dle obchodních řetězců, na které jsou zvyklí. Klienti jsou kolikrát překvapení, jaké možnosti mají, co se dá koupit ve skvělé kvalitě a v dobré ceně. 

Lidé mají vytvořené návyky. Kupují stále stejné produkty, aniž by řešili, že existují i jiné variaenty. Musím zdůraznit, že ve výsledku klienti ušetří, protože díky jídelníčku dostanou řád, nekupují zbytečně potraviny do zásoby, které pak vyhazují. O všech mých službách, které nabízím, se můžete dočíst na webových stránkách Fitkůstka.cz.

Proč jste se začala věnovat výživovému poradenství? Jaký je váš příběh?

Od tří let mám astma. Bylo natolik silné, že jsem musela brát kortikoidy, což mělo za následek, že jsem přibrala na váze. Byla jsem opravdu baculatá, což mě trápilo, protože si toho všímali i spolužáci a učitelé. 

Začala jsem tedy sportovat, zajímat se o složení potravin, číst různé publikace, zkoumat diety. Astma se nakonec stabilizovalo a já zároveň zhubla. Musela jsem také řešit histaminovou intoleranci, celiakii.

Mám tři dcery a první z nich trpěla na silný atopický ekzém. Byl tak úporný, že jsem ji každé ráno sundavala pyžámko i s kůží. Držela bezlepkovou dietu, bez vajec, mouky, mléka. Okolí se mě ptalo, z čeho vlastně vařím. A vařila jsem, moc dobře. Dcera je teď ve stabilizovaném stavu a to díky stravě a dobře zvolené léčbě od lékařů. Mám s tím vším bohaté zkušenosti, které jsem se rozhodla předávat dál.

Věnujete se i lidem s poruchou příjmu potravy?

Dlouhodobě a to v našem centru duševního a tělesného zdraví Labyrint. Spolupracuji zde s psychiatry a psychoterapeuty a mám na starosti péči o pacienty s mentální anorexií a bulimií. 

Koronavirová situace v tomto ohledu zasahuje také velmi tvrdě. Poslední dobou nárůstá počet mladých dívek, které vinnou nedostatku pohybu doma rychle nabraly, okolí jim to začalo dávat velmi najevo a dívky se pak rozhodly rychle a drasticky hubnout. Buďme prosím k sobě navzájem šetrní.

Poslední otázka. Na vašem stole vidím Janin proteinový chléb. To je vaše dílo?

Je to takové mé čtvrté dítě. (úsměv) Lidem při hubnutí chybí pečivo, tak jsem si řekla, že bych mohla přijít s něčím, co jim chléb nahradí. Ladili jsme recepturu tak, aby obsahovala alespoň 30 gramů bílkovin a 7 gramů sacharidů. Oblíbené jsou i směsi do pečící trouby a pekárny, takže si chléb i bulky můžete upéci během pár minut sami.

Vznikl Janin proteinový chléb a musím říct, že se opravdu povedl. Lze ho upéct doma v troubě, děti ho jí i samotný a moc jim chutná, což je vždy nejlepší vizitka. Mám k němu i speciální webové stránky, kde zájemci zjistí vše potřebné. Moc dobře vím, že vzdát se pečiva při hubnutí je těžké. Pokud ale máte obecně rádi chleby a chlebíky, ten můj budete milovat! (úsměv)

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky fitkůstka, jana platilová, hubnutí, stravování, pohyb, jídlo, chléb, cukrovinka, České Budějovice, webová stránka, dieta, pečivo, krása, koronavirová krize, projekt, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemá smysl se do ničeho nutit. Člověk může hubnout a přitom jíst vše, co miluje, říká zakladatelka Fitkůstky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.