Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Počet pacientů s covidem na JIPkách stoupá. Rezerva už je opravdu malá, říká hejtman Martin Kuba

Počet pacientů s vážným proběhem covidu na jihu Čech stále roste. Ještě před týdnem bylo na jednotkách intenzivní péče a ARO jihočeských nemocnic s koronavirem 74 pacientů, dnes je to o dvanáct více. Situace je v tomto ohledu výrazně horší než při podzimní vlně pandemie a podle hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) nevypadají ani prognózy do dalších dní příliš optimisticky.

„Tahle lůžka bohužel neumíme navyšovat v desítkách. To prostě nejde. Potřebují vysoce specializované přístrojové vybavení a hlavně vysoce odbornou zdravotní péči, tedy i zvláště kvalifikovaný personál. To číslo 96 je částečně dané tím, že jsme pomohli Karlovarskému kraji a přijali některé jejich pacienty. Je jasné, že to už teď dělat nemůžeme. Ale i když uděláme maximum, tak už není možné, abychom tohle číslo zásadně navýšili. Ta rezerva už je opravdu malá a je třeba s tím počítat,“ shrnul Martin Kuba.

Podle něho budou čísla stále narůstat, s tím počítá optimistický i pesimistický scénář vývoje dalších dní. „Bohužel tento týden jsme se pohybovali mnohem blíže té pesimistické. Takže se musíme připravit na to, že můžeme mít na ARO a JIP za týden 105, a pokud by trend pokračoval nepříznivě, tak taky 117 pacientů,“ dodal. Reálná kapacita těchto oddělení na jihu Čech je podle něho 150 lůžek. „To číslo 150 je už opravdu spíš „válečná medicína“, shrnul.

Třetinový nárůst za deset dní

Momentálně je v krajských nemocnicích v Jihočeském kraji s koronavirem 568 pacientů. „Nejhorší je, že za posledních deset dní se se ten počet navýšil o třetinu, ze 414 na 568. To zrychlení je hodně nepříjemné. Navíc počet hospitalizací se vždycky pár dní zpožďuje za počty nových pozitivních případů a ty poslední dny bohužel taky pořád rostou. Ty teprve v nemocnicích můžeme vidět za pár dní. Takže zatím nemáme žádné indicie, že by se ten trend rychle otočil a musíme počítat s dalším nárůstem,“ doplnil hejtman.

Podle něho se dá očekávat zhoršení situace v dalších dnech. „Chci vás všechny moc požádat, abyste to brali vážně. Jestli někdy bylo třeba, aby naši senioři zbytečně nikam nechodili a zůstali doma, tak teď. Jestli někdy každý z nás ovlivňoval to, co nás čeká, tak teď. Jestli někdy hrozilo, že budeme mít na jihu Čech v nemocnici opravdu problém, tak teď. Prosím mysleme na to následujících pár dní. Nechceme dosáhnout stavu, abychom museli pacienty převážet jinam, ani do jiných krajů, ani za hranice,“ uzavřel Kuba.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, správa, Jihočeský, pacient, COVID-19, Martin Kuba, Česko, Jihočeský kraj, ODS, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Horak

Možná by stačilo poslat ty policajty, kteří kontrolují uplně zbytečně lidi v autech na hranici okresu, před Kaufland. Dnes jsem přímo ve vchodu prošel kolem tak +- 10 lidí bez roušky. Kdyby si aspoň stoupli někam dál od vchodu, ale oni stáli hned ve vchodu a diskutovali :-).

Úterý, 9. března 2021, 18:31Odpovědět

Lubomir Vrba

To není možné , vždyť hejtman je Kuba, je z ODS a dělá přesně to, co mu napovídá a radí Dlouhý z Hluboké. To prostě neni možné, Jihočeský kraj je určitě v boji s covid -19 nejlepší v ČR, v Evropě, na světě ????????

Úterý, 9. března 2021, 10:13Odpovědět

Počet pacientů s covidem na JIPkách stoupá. Rezerva už je opravdu malá, říká hejtman Martin Kuba  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.