Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Počet klíšťových onemocnění je na jihu Čech nižší než v minulých letech

Počet klíšťových onemocnění na jihu Čech je letos výrazně nižší než v minulých letech. Hygienici v roce 2021 evidovali 60 případů klíšťové encefalitidy. Loni jich bylo o 45 více. Podle ředitelky krajské hygienické stanice také výrazně poklesl počet případů lymeské boreliózy.

„V minulém týdnu byly nahlášeny tři případy klíšťové encefalitidy. Nejvíce onemocnění evidujeme na Českobudějovicku, kde je stále 18 případů, Českokrumlovsko má 12, Táborsko a Prachaticko po devíti, Jindřichohradecko má sedm, okres Strakonice pět a tradičně nejklidnější okres Písek je po celou sezonu bez nahlášeného případu,“ uvedla ředitela KHS Kvetoslava Kotrbová.

Hygienici zaznamenali letos 184 nahlášených případů lymeské boreliózy. Loni jich ve stejnou dobu bylo 266. „Tradičně nejvíce potvrzených případů je na Jindřichohradecku, a to 58," uvedl ředitelka protiepidemického odboru jihočeských hygieniků Jitka Luňáčková.

Jižní Čechy patří dlouhodobě k největším přírodním ohniskům klíšťových onemocnění v Evropě. Pokud lidé nejsou očkovaní proti encefalitidě, měli by před vstupem do lesa a křovin použít repelent, když na sobě po návratu domů najdou přisáté klíště, měli by ho okamžitě odstranit.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známa. Léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují zvýšené teploty, únava, bolesti hlavy a svalstva a malátnost. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U některých pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Proti borelióze očkování není.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, klíšťata, Jihočeský, nemoc, Česko, lymská borelióza, klíšťová encefalitida, Krajská hygienická stanice, okres Jindřichův Hradec, Kvetoslava Kotrbová, okres České Budějovice, okres Tábor, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet klíšťových onemocnění je na jihu Čech nižší než v minulých letech  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.