Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dvě uhynulé labutě na Táborsku měly ptačí chřipku. Typ je nebezpečný i pro člověka

U dvou uhynulých labutí nalezených na Táborsku potvrdili veterináři nákazu vysoce patogenní ptačí chřipkou, která je potenciálně nebezpečná i pro člověka. Jde o první nákazu subtypem H5N1 u volně žijících ptáků. Drobní chovatelé v okolí dostali upozornění, aby víc zabezpečili své chovy. Žádná ochranná pásma ale veterináři nestanoví a nebudou ani žádnou drůbež vybíjet.

Labutě byly nalezeny na mrtvém rameni Lužnice poblíž obce Dráchov na Táborsku. U obou ptáků veterináři potvrdili nákazu virem vysoce patogenní ptačí chřipky H5N1. „Vzhledem k tomu že se jedná o subtyp potenciálně nebezpečný pro člověka krajská veterinární správa informovala krajskou hygienickou stanici, místní chovatele a také obce, které se nacházejí v blízkosti výskytu nákazy," uvedl tiskový mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Podle něj ale zatím veterináři nebudou stanovovat ochranná pásma a vybíjet drůbež.

Jedná se o letošní 29. případ této nákazy u volně žijících ptáků. Podle veterinářů jde ale o první nákazu subtypem H5N1. „V letošním roce byla na území České republiky postupně vyhlášeno 39 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže a jedno ohnisko v chovu ptáků držených v zajetí,“ řekl Vorlíček.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky ptačí chřipka, H5N1, nákaza, ptáci, labutě, Státní veterinární správa, infekční onemocnění, veterinární lékař, okres Tábor, Krajská veterinární správa, Krajská hygienická stanice, Státní veterinární správa České republiky, Lužnice, Dráchov, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě uhynulé labutě na Táborsku měly ptačí chřipku. Typ je nebezpečný i pro člověka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.