Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kvalita péče závisí na personálu. Našich zaměstnanců si proto vážíme, zejména mladí lékaři u nás mají řadu výhod, říká ředitel Nemocnice Písek

PR článek

Vedení písecké nemocnice se dlouhodobě snaží udržet obory, které jsou pro veřejnost nezbytné. Ať už se jedná o léčbu mozkové mrtvice, rakovinu prsu, operace střev a kýly. Vedle toho rozvíjí i méně častá, nicméně velmi potřebná odvětví, jako například dětskou chirurgii. Daří se to i díky nepřetržitým snahám vedení nemocnice zaměstnávat kvalitní lékaře, sestry i další personál. „Kvalita péče závisí zejména na lidech. A těch našich si nesmírně vážím,“ říká v rozhovoru předseda představenstva Nemocnice Písek MUDr. Jiří Holan, MBA.

Rozpočtem, velikostí areálu ani počtem lůžek se Nemocnice Písek nemůže srovnávat s největšími zdravotními zařízeními v zemi. Myslíte, že i přesto lze v menších zařízeních zajišťovat péči na vysoké úrovni?

Věříme, že kvalitu péče vytváří zejména personál nemocnice (samozřejmě vedle moderních přístrojů a příjemného prostředí). Proto se snažíme, aby bylo o naše zaměstnance co nejlépe postaráno. Zároveň vnímáme dlouhodobě vysokou poptávku po mladých lékařích, kteří však často nemají ve velkých nemocnicích zrovna jednoduchou startovní pozici. 

V roce 2021 byla Nemocnice Písek vyhlášena třetí nejlepší nemocnicí v České republice. Hodnotícími kritérii soutěže byla finanční kondice zařízení, míra bezpečnosti a také spokojenost ambulantních, hospitalizovaných pacientů a zaměstnanců.

Jdeme tak naproti jejich potřebám a snažíme se například dlouhodobě udržovat obory, která jsou zároveň akreditovanými centry, a tudíž jsou zajímavé pro nové lékaře. Pouze v akreditovaných centrech mohou totiž mladí lékaři pokračovat ve svém vzdělávání, které potřebují i po dokončení studia medicíny. 

Co se týče kvality zdravotní péče, ta je v Písku, troufám si tvrdit, na opravdu vysoké úrovni. Chirurgie, interna, ortopedie a několik dalších oddělení je u nás lůžkových. Vedle nich provozujeme jako nelůžkovou hemodialýzu, kde léčíme onemocnění ledvin. Dále máme onkologii pro pacienty s rakovinou a radiodiagnostiku, která slouží pro vyšetření pacientů pomocí rentgenových a dalších zařízení.

Pokud byste měl vybrat několik odvětví, ve kterých je písecká nemocnice opravdu velmi úspěšná, která by to byla?

Největších úspěchů dlouhodobě dosahujeme v oblasti operace střev. Pacienti, kteří si k operaci zhoubného nádoru střev vyberou Písek, mají podle statistik 2012 až 2019 stejně velkou šanci na vyléčení, jako když ji podstoupí ve velké fakultní nemocnici.

Šedesát procent pacientů, které jsme operovali akutně nebo plánovaně pro zhoubný nádor střev, po operaci žili nebo žijí více než pět let. Takový výsledek operací je srovnatelný s univerzitními klinikami, respektive velkými fakultními nemocnicemi a vyspělými zdravotnickými zařízeními ve světě.

Máme také velmi dobré výsledky například v léčbě pacientů s mrtvicí nebo žen s rakovinou prsu. Písecká nemocnice zajišťuje jako jedno z málo pracovišť v jižních Čechách komplexní péči o ženy s rakovinou prsu. Její součástí jsou diagnostika, léčba i následné sledování pacientek. Vzhledem k tomu, že karcinom prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním žen a postihne až sedm tisíc Češek ročně, je rozvoj mamologické péče v Písku velmi vítaný. 

A co se týče léčby pacientů s mrtvicí, od letošního roku jsme držiteli certifikátu evropské společnosti ESO, která oceňuje zdravotnická zařízení s příkladnou péčí o pacienty s cévní mozkovou příhodou.  Daří se nám v tomto ohledu i díky ošetření bez zbytečných prodlev na jednom centrálním místě – díky tzv. urgentnímu příjmu. 

Plánuje nemocnice v blízké budoucnosti nějaké výraznější investice?

Největší plánovanými investicemi budou rekonstrukce patologie a příprava urgentního příjmu. Na opravu patologie vynaloží letos a příští rok naše nemocnice zhruba 50 milionů korun, obdobná částka pak půjde v roce 2022 na přístrojovou techniku.

Urgentní příjem spolkne přibližně 100 milionů korun a hotový by měl být za dva roky. Tato investice však zásadně zkvalitní péči o pacienty, kteří budou ošetřeni bez zbytečných prodlev na jednom centrálním místě. Ne každý pacient je totiž zcela jednoznačně indikován k umístění na nějaké konkrétní oddělení, což může znamenat jeho převážení z místa na místo. Urgentní příjem funguje efektivněji, takže těžce postižení pacienti vůbec neprocházejí nemocnicí.

Nic z uvedeného by však nebylo možné realizovat bez dostatečného počtu lékařů, sester, dalšího personálu. Jak to aktuálně máte například s lékaři?

Celkový přehled benefitních programů a aktuálních pracovních příležitostí v Nemocnici Písek je k dispozici na webových stránkách.

Nedostatek zdravotních sester, lékařů a zdravotnického personálu trápí nemocnice po celé republice. Jde o plošné, celonárodní téma. Proto se snažíme naše stavy doplňovat dlouhodobě a průběžně. Aktuálně například hledáme lékaře na infekční ambulanci, interní oddělení a patologii.

Lékařům přitom nabízíme řadu skutečných výhod: vedle vysokého mzdového ohodnocení to je volno po službě, náborový příspěvek, dotované bydlení pro jednotlivce i celé rodiny. Lékaři tu mají řadu možností bezplatného vzdělávání v našich akreditovaných centrech odborného rozvoje nebo na primariátech. Především se však mohou těšit na práci v prostředí, které respektuje a oceňuje jejich přínos naší nemocnici i celé společnosti.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Nemocnice Písek, jiří holan, rozhovor, ředitel, lékaři, doktoři, zdravotní sestry, mladí lékaři, nemocnice, lékař, pacient, Písek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita péče závisí na personálu. Našich zaměstnanců si proto vážíme, zejména mladí lékaři u nás mají řadu výhod, říká ředitel Nemocnice Písek  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.