Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V krumlovské nemocnici, kde chybí personál, začali pomáhat vojáci

Tři vojáci dnes dorazili do nemocnice v Českém Krumlově. Personál tam chybí mimo jiné kvůli nařízeným karanténám. Nové posily využije nemocnice k pomocným pracím. S covidem-19 tam nyní leží zhruba 30 lidí.

„V tuto chvíli máme k dispozici tři vojáky, kteří u nás budou 14 dní. Budeme je využívat na pomocné práce například při polohování nebo transportu pacientů,“ vysvětlil ředitel českokrumlovské nemocnice Vojtěch Remeň. Vojáci nebudou mít na starosti zdravotnické úkony. 

Nemocnici chybí personál hned z několika důvodů. „Mohou za to onemocnění, karantény, izolace nebo třeba ošetřování člena rodiny,“ sdělil ředitel. 

Většina Jihočechů na umělé plicní ventilaci nemá očkování. Mohou zemřít zbytečně, vzkázal náměstek

Velkou část pacientů s koronavirem na lůžkách s intenzivní péčí v českobudějovické nemocnici tvoří lidé ve věkové skupině od 50 do 70 let. Naprostá většina z nich má covidový zápal plic a respirační selhání. Celkem 21 z 23 pacientů v jihočeských...

Nemocnice původně žádala o čtyři vojáky, nakonec dostala tři. V polovině jejich pobytu může zařízení žádat o další posily. Toho podle ředitele nemocnice využije. Proces podle něj není vyloženě složitý, ale zároveň by mohl být pružnější, souvisí s ním totiž hodně administrativy. Českorkumlovská nemocnice je první na jihu Čech, která při současné vlně využívá pomoci vojáků. 

Ředitel Vojtěch Remeň na konci listopadu reagoval na facebookové uživatele. Jeden z nich podle ředitele nadával zdravotníkům a radoval se z umírajících lidí v nemocnici. „Styďte se a hlavně omluvte se. Každý má právo si myslet co chce, ale zároveň musí nést důsledky svého chování. To vaše je nepřijatelné. Pokud se adekvátně neomluvíte, tak to bude naopak nemocnice, která celou věc předá Policii ČR, urážet se nenecháme,“ napsal na facebookový účet nemocnice ředitel. 

V zařízení je nyní na standardních lůžkách asi 30 lidí s covidem-19. Kapacita zatím vyčerpaná není. Další jednotky lidí leží na ARO a JIP. Podle ředitele je na současné vlně vidět, že zafungovalo očkování. Přes 70 procent covidových pacientů, kteří jsou na jednotce intenzivní péče, nemá očkování. Celkově se jihočeské nemocnice starají o více než 440 pacientů s koronavirem, přes 60 z nich je na lůžkách s intenzivní péčí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky český krumlov, nemocnice, vojáci, covid, koronavirus, COVID-19, Nemocnice Český Krumlov, a.s., pacient, Policie České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V krumlovské nemocnici, kde chybí personál, začali pomáhat vojáci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.