Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V malochovu na Strakonicku potvrdili veterináři ptačí chřipku. Drůbež byla utracena

Jihočeští veterináři potvrdili nové ohnisko ptačí chřipky na jihu Čech. Nákaza se prokázala v malochovu v Řečici na Strakonicku u perliček a slepic. Zbylá drůbež musela být utracena. Kolem ohniska budou přijata mimořádná veterinární opatření.

Další ohnisko ptačí chřipky bylo potvrzeno v malochodu v Řečici, která je součástí Blatné na Strakonicku. Chovatel nahlásil úhyn tří perliček a tří slepic. 

„Další drůbež v chovu, ve kterém se nacházelo původně zhruba 60 kusů, vykazovala příznaky typické pro ptačí chřipku. Veterináři na místě provedla šetření, odebrala vzorky, přijala předběžná opatření a odeslala je k vyšetření do Státního veterinárního ústavu. Zde byla potvrzena ptačí chřipka subtypu H5N1," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

V halách nosí obleky. Na ptačí chřipku se těžko připravíte, říká ředitel zasažené firmy

Těžko se tomu ubráníte, nikdy nevíte, kdy vám nad výběhem přeletí infikované zvíře. Tak popisuje ptačí chřipku ředitel společnosti Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař. Veterináři museli v areálu firmy u Byňova na Českobudějovicku v pondělí 22....

Nyní se podle něj čeká na stanovení patogenity viru. Zbývající drůbež v chovu musela být utracena. „S ohledem na zjištěnou patogenitu viru bude okolo ohniska vymezeno ochranné pásmo a pásmo dozoru a budou přijata mimořádná veterinární opatření,“ dodal Vorlíček. Nutný bude podle ředitele SVS Františka Kouby soupis malochovů v okolí Řečice. „Předpokládáme, že je to vysoce patogenní druh. Budeme dělat soupisy v tříkilometrovém pásmu ochrany, obce budou sčítat drůbež," řekl pro ČTK Kouba. Na základě toho stanoví veterináři počet vyšetření, některé chovy znovu obejdou a odeberou vzorky.

V ochranném pásmu se nachází například velkochov firmy Blatenská ryba, která má zhruba 30 tisíc jatečných kachen. „Do ochranného pásma nám nespadnou všechny odchovny. Opatření a zásady biodiverzity máme na maximu. Do odchoven už nechodí vůbec nikdo, jenom ten chovatel, abychom tam něco nezanesli. Z našeho pohledu už těžko udělat něco lepšího," řekl ředitel firmy Jiří Bláha.

V chovu u Nových Hradů se znovu potvrdila ptačí chřipka, hejno hus se utratí

Ptačí chřipka se potvrdila u dalšího hejna chovných hus v komerčním chovu u Kachního rybníka u obce Údolí nedaleko Nových Hradů. V hejnu bylo asi 600 mladých hus, 65 už jich uhynulo. Veterináři dnes hejno utratí.

Naposledy se v kraji ptačí chřipka prokázala v listopadu v chovu, jejž provozuje Rybářství Nové Hrady a předtím ještě v polovině listopadu v malochovu v Dolní Lhotě u Stráže nad Nežárkou na Jindřichohradecku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ptačí chřipka, Jihočeský kraj, nákaza, veterinární lékař, okres Strakonice, Řečice, Česko, Státní veterinární správa České republiky, ochranné pásmo, Jiří Bláha, Blatenská ryba, Rybářství Nové Hrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V malochovu na Strakonicku potvrdili veterináři ptačí chřipku. Drůbež byla utracena  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.