Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V halách nosí obleky. Na ptačí chřipku se těžko připravíte, říká ředitel zasažené firmy

Těžko se tomu ubráníte, nikdy nevíte, kdy vám nad výběhem přeletí infikované zvíře. Tak popisuje ptačí chřipku ředitel společnosti Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař. Veterináři museli v areálu firmy u Byňova na Českobudějovicku v pondělí 22. listopadu utratit zhruba tisíc hus a kachen. Je tam jediný šlechtitelský chov hus v Česku s více než padesátiletou tradicí. Potvrzený subtyp H5N1 může být potenciálně nebezpečný i pro člověka.

V areálu firmy teď platí přísná opatření. „Každá hala má samostatnou obsluhu, která používá jednorázové návleky a obleky. Samozřejmostí je dezinfekce. Je to složité, stačí, když vám tam proleze kontaminované zvíře, a nakazí se vám další chov. Udělali jsme vše pro to, abychom splnili veterinární nařízení,“ popisuje Lubomír Zvonař, ředitel firmy z Českobudějovicka, kterou postihla ptačí chřipka.

Kromě hejn na rybnících Byňovském a Velebil tam zatím byly všechny výsledky negativní. To ale neznamená, že nebude nutné utratit další zvířata. „Nikdo teď nedokáže říct, zda je ten počet konečný. Ta situace je velmi složitá a za týden nebo měsíc může být vše jinak. Samozřejmě doufáme, že nedojde na nejhorší, tedy likvidaci celého chovu,“ sdělil Zvonař.

Likvidují se chovy po celé Evropě

Rybářství Nové Hrady doufá, že šlechtitelský chov přežije. Napadené jsou zatím pouze mladé husy. „Teď se musíme soustředit na ostatní chovy, aby se tam chřipka nerozšířila. Pokud do budoucna bude vše v pořádku, měli bychom to ustát,“ přidal ředitel. Na vyčíslení škod je podle něj zatím brzo, s finanční ztrátou ale počítá. Firma se věnuje chovu hus, ryb a provozuje také sportovní rybolov. Je také jedním z největších producentů okrasných druhů ryb v České republice. 

Rybářství Nové Hrady do letošního roku ptačí chřipka nezasáhla. V minulosti tady ale museli přijmou některá opatření, když se nákaza objevila v regionu. Většinou se tak podle ředitele stávalo v předjarním období.

Veterinární správa zakazuje kvůli ptačí chřipce chov drůbeže pod širým nebem

Státní veterinární správa (SVS) kvůli nárůstu ohnisek ptačí chřipky vyhlásila mimořádné opatření. Všem chovatelům drůbeže s výjimkou běžců a holubů se zakazuje chovat zvířata pod širým nebem. Na jihu Čech museli veterináři v pondělí utratit tisíc...

„Letos se ale likvidují chovy napříč Evropou od léta, nejsme zdaleka jediní. Sledujeme zprávy, takže jsme věděli, že nebezpečí hrozí. Těžko se tomu ale ubráníte. Je to takový blesk z čistého nebe. Divoké zvíře vám může kdykoliv přeletět nad výběhem a vykálet se. Nikdy nevíte, kdy se to může stát,“ vysvětluje Zvonař.

Kvůli ohniskům vyhlásila Státní veterinární správa nařízení, které zakazuje chov drůbeže pod širým nebem. Lubomír Zvonař si není jistý tím, že by něco takového bylo možné v případě hus dlouhodobě.

„Husa není kuře nebo slepice, které můžete zavřít do vnitřních prostor. Z těch ptáků chovaných v zajetí je nejméně domestikovaná. Reaguje na všechny možné stresy a nedovedu si představit, že by byla bez vody. Potřebuje volné výběhy,“ uvažuje.

Veterináři utratí dalších 900 hus. Nové ohnisko je poblíž chovu, kde likvidovali stovky ptáků

Státní veterinární správa (SVS) potvrdila další ohnisko ptačí chřipky na jihu Čech. Testy odhalily nákazu u dvou hejn chovných hus na rybníce Velebil u Nových Hradů na Českobudějovicku. Místo se nachází jen pár kilometrů od Byňovského rybníka....

Krátkodobě to podle něj jde, jak je vidět při podobných nařízeních, kdy se šíří ptačí chřipka. „Vydrží to, na nějaký čas si zvyknou, ale stejně se to pak na jejich chování začne projevovat. Zároveň by to zahrnovalo ohromné investice,“ dodává Zvonař. Dlouhodobé uzavření podle něj může mít dopad třeba na plodnost.

U Byňovského rybníka se potvrdil subtyp H5N1, který může být potenciálně nebezpečný i pro člověka. Už dříve se ptačí chřipka objevila v malochovu v Dolní Lhotě u Stráže nad Nežárkou na Jindřichohradecku.

Ohodnoť článek

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky ptačí chřipka, Nové Hrady, veterina, nákaza, nemoc, husa, okres České Budějovice, Rybářství Nové Hrady, Česko, oblečení, Státní veterinární správa České republiky, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V halách nosí obleky. Na ptačí chřipku se těžko připravíte, říká ředitel zasažené firmy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.