Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V chovu u Nových Hradů se znovu potvrdila ptačí chřipka, hejno hus se utratí

Ptačí chřipka se potvrdila u dalšího hejna chovných hus v komerčním chovu u Kachního rybníka u obce Údolí nedaleko Nových Hradů. V hejnu bylo asi 600 mladých hus, 65 už jich uhynulo. Veterináři dnes hejno utratí.

Vyšetření potvrdila podtyp ptačí chřipky H5N1, jak moc je patogenní, a tudíž nebezpečná pro člověka, bude podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Majera jisté příští týden.

Chov hus provozuje Rybářství Nové Hrady. O prvním potvrzeném viru v chovu informovali veterináři 19. listopadu. Na začátku tohoto týdne tam postupně nechali utratit na 2000 ptáků, hus a kachen. „Rybník (Kachní) se nachází v těsném sousedství rybníku Velebil, na němž již byla ptačí chřipka v chovu hus stejného chovatele potvrzena," uvedl Majer.

Od potvrzení nákazy u rybníku Velebil bylo hejno z Kachního rybníka uzavřeno v halách. „I když se to teď zavřelo, tak tam už je určitá inkubační doba. A mladší husy zřejmě jsou choulostivější než ty starší,“ řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba. Rybářství Nové Hrady mělo v chovech na 5000 ptáků, nákazu tam zřejmě zavlekli volně žijící ptáci.

Mladé husy byly podle Kouby původně určené na vánoční trh, ale kvůli předchozímu utracení měly zůstat v chovu. „Hned vedle jsou další haly, je tam hala, kde je rodičovské hejno, celé je to genetická rezerva, proto postupujeme takto šetrněji. Jinak by ta opatření byla taková, že by se všechny kontaktní chovy musely utratit hned na počátku,“ řekl Kouba.

V halách nosí obleky. Na ptačí chřipku se těžko připravíte, říká ředitel zasažené firmy

Těžko se tomu ubráníte, nikdy nevíte, kdy vám nad výběhem přeletí infikované zvíře. Tak popisuje ptačí chřipku ředitel společnosti Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař. Veterináři museli v areálu firmy u Byňova na Českobudějovicku v pondělí 22....

„Byly to mladé husy vytříděné z těch chovných a počítali jsme, že z toho nahradíme nějaké hejno, ale bohužel jsou taky pozitivní, tak dojde k utracení," řekl ředitel Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař. V chovu na Jakulském rybníku, který je genetickou rezervou české husy, se podle něho zatím nákaza nepotvrdila. „Ale uvidíme, co to bude dělat dál, tam stačí, když proleze myš z haly do haly nebo tam může být přenos od nějakých jiných živočichů. Nedokážeme říct, jak to bude postupovat, zatím jsou stěry negativní," řekl Zvonař. Škody, které výskyt ptačí chřipky společnosti způsobil, podle něho ještě nejsou vyčíslené.

Utrácení ve spolupráci veterinářů s hasiči i policií podle Zvonaře skončí do oběda. Na místě je hlídka policie z Trhových Svin a také přes 20 hasičů z Českých Budějovic a Trhových Svin. „Hasiči pomáhají s likvidací drůbeže a provádějí dekontaminaci osob i veškerého použitého materiálu i aut s kontejnery, které z místa odjíždějí,“ řekla mluvčí krajských hasičů Vendula Matějů.

V souvislosti s novým potvrzením ptačí chřipky se podle Kouby již vydaná mimořádná veterinární opatření, která stanovují i ochranná pásma, výrazně nezmění. „V podstatě se nic nemění, pouze klasifikace, protože do toho zahrnujeme další hejno, museli jsme vydat rozhodnutí o změně opatření,“ řekl Kouba.

Veterinární správa zakazuje kvůli ptačí chřipce chov drůbeže pod širým nebem

Státní veterinární správa (SVS) kvůli nárůstu ohnisek ptačí chřipky vyhlásila mimořádné opatření. Všem chovatelům drůbeže s výjimkou běžců a holubů se zakazuje chovat zvířata pod širým nebem. Na jihu Čech museli veterináři v pondělí utratit tisíc...

Před chovy provozovanými Rybářstvím Nové Hrady se v jižních Čechách ptačí chřipka naposledy potvrdila v polovině listopadu, v malochovu v Dolní Lhotě u Stráže nad Nežárkou na Jindřichohradecku. Veterináři tam proto vyhlásili mimořádná opatření a stanovili ochranná pásma. Ve tříkilometrové zóně jsou dva velkochovy, kde je přes 100.000 ptáků.

V Evropě roste počet nových ohnisek ptačí chřipky, a to jak u volně žijících ptáků, tak v chovech. V ČR letos veterináři utratili zhruba čtvrt milionu ptáků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto hzsjc.cz

Štítky ČR, chov, zdraví, chřipka, drůbež, Nové Hrady, ptačí chřipka, husa, rybník, Rybářství Nové Hrady, Státní veterinární správa České republiky, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V chovu u Nových Hradů se znovu potvrdila ptačí chřipka, hejno hus se utratí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.