Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nejčastější oční choroby, aneb jak správně pečovat o svůj zrak

PR článek

Až 90 % veškerých vjemů lidského těla zprostředkovávají naše oči, i proto je správná péče o zrak během života velice důležitá. Nejčastější oční patologie a optimální přístup k moderní oftalmologické péči popisuje MUDr. Kim Štěpánková, oční specialistka z Českých Budějovic.

MUDr. Kim Štěpánková, FEBO, DiS. se řadí mezi přední specialisty v oboru oftalmologie v Českých Budějovicích. Jako první oční lékařka v Jihočeském kraji získala v Paříži prestižní oftalmologický titul FEBO a také jako jediná disponuje navíc úplným vzděláním v oboru oční optika. V posledních letech se specializuje na výkony v oblasti estetické medicíny.

Je vedoucí lékařkou a odborným garantem budějckého Centra oční péče a estetiky na Poliklinice Sever.

Dětská oční péče

K první kontrole zraku dochází zpravidla ještě v porodnici a později při pravidelných návštěvách u pediatra. K prvnímu „přístrojovému“ vyšetření zraku většinou dochází ve školce, kde nejčastěji různé neziskové organizace zajišťují možnost nechat dítěti orientačně změřit zrak na zařízení PlusOptix. “Jeho výhodou je, že neinvazivním měřením dokáže spolehlivě zachytit těžší refrakční vady u dětí, a tím je podchytit již v útlém věku. Naopak nevýhodou jsou častější falešně pozitivní výsledky u zdravých dětí“ říká Dr. Štěpánková. „I bez tohoto „screeningu“ lze obecně doporučit, aby dítě, které šilhá, mhouří či si často mne oči nebo nápadně často zakopává, bylo odborně vyšetřeno specialistou v oftalmologii,“ dodává.

Včasné odhalení oční vady zejména u dětí do 6 let věku hraje klíčovou roli pro správné dokončení vývoje zraku. Typický příklad představuje neléčená tupozrakost, která je v pozdějším věku již neřešitelná.

Neméně důležité je sledovat stav zraku u školních dětí. Časté bolesti hlavy nebo zhoršující se školní prospěch, často z důvodu, že dítě hůře vidí na tabuli, jasně signalizují nutnost kontroly a případné korekce zraku.

Ve většině těchto případů jde však pouze o refrakční vadu a potřebu nosit brýle. V našem Centru oční péče a estetiky na Poliklinice Sever nabízíme také službu dětské optometrie pro děti od 8 let věku. Velkou výhodou je především krátká objednací doba v rámci 1-2 týdnů oproti několika měsícům u očního specialisty“ říká Dr. Štěpánková.

Glaukom – zelený zákal

Zelený zákal je neurodegenerativní onemocnění zrakového nervu, při kterém dochází k úbytku jeho nervových vláken, a tím k výpadkům zorného pole. Jeho přesná příčina není dodnes zcela objasněna, nicméně pokud se neléčí, může vést až k praktické slepotě. Častým průvodním jevem bývá zvýšení nitroočního tlaku.

Riziko zeleného zákalu stoupá s věkem a je několikanásobně zvýšeno u pacientů, u kterých se onemocnění již vyskytuje v rodině,“ vysvětluje lékařka.

Kdy je tedy nejvhodnější doba na komplexní oční vyšetření, pokud pacient žádné potíže nemá a během života řeší třeba jen brýle?

U glaukomu může být bohužel velmi dlouhý asymptomatický průběh, takže přesné doporučení se dává těžko. Nicméně na základě svých zkušeností mohu doporučit jako jednoduché vodítko například dobu, kdy lidé začnou potřebovat brýle na čtení, tedy mezi 40. a 50. rokem života“ říká Dr. Štěpánková.

Zrádnost tohoto onemocnění tkví v bezbolestném průběhu, proto se glaukom může rozvíjet bez povšimnutí a v dlouhodobém horizontu nevratně poškodit zrak.

 „Klinickým projevem onemocnění je zúžení zorného pole neboli částečná či úplná ztráta periferního vidění. Tento výpadek se však objeví až při cca 40% úbytku zrakového nervu, což je samozřejmě již pozdě. Při užití specializovaného vyšetření sítnice na tzv. OCT (Optical Coherence Tomography) lze však prvotní projevy zeleného zákalu zachytit mnoho let před klinickými projevy, což nám dává velký časový náskok k zavedení adekvátní léčby a nastavení optimální dispenzarizace pacienta“ dodává Dr. Štěpánková.

Centrum oční péče a estetiky – Poliklnika Sever

Katarakta – šedý zákal

Jedná se onemocnění charakterizované degenerací biologické čočky oka. Projevuje se zakalením čočky a neostrým, zamlženým viděním. Nejčastěji se začíná vyskytovat po 60. roku. V současné době je však tento problém, zejména v rozvinutých zemích, řešitelný operační výměnou postižené oční čočky za novou. Jedná se o rychlou, bezbolestnou a elegantní operaci moderní oftalmologie.

Při operaci katarakty lze také současně korigovat případné refrakční vady u pacientů. Operace tak může například eliminovat pacientovu potřebu nosit brýle.“ říká lékařka

Multifokální čočky ZEISS na vás čekají v designové oční optice na Poliklinice Sever

Jak dobře vidět na dálku i na čtení a přitom nemuset dokola střídat brýle? Nejlepším řešením jsou tzv. multifokální čočky. Díky různým ohniskům umožňují ostré vidění do dálky, na střední vzdálenost i čtení. Zároveň je lze vybavit i moderními...

Věkem podmíněná makulární degenerace - VPMD

Mezi další onemocnění spojené s vyšším věkem se řadí i tzv. VPMD, která postihuje především věkovou skupinu pacientů 65+. Jedná se o závažné onemocnění žluté skvrny, tedy místa na sítnici zajišťující nejostřejší vidění. Ve vyspělém světě momentálně způsobuje VPMD nejvíce případů slepoty u pacientů nad 70 let. Nejčastějšími příznaky jsou zhoršení zraku na čtení, deformace obrazu, vypadávání písmen a obtížné rozeznávání obličejů.

VMPD je bohužel onemocnění nevyléčitelné, avšak při včasném záchytu aktivní formy a při brzkém zahájení léčby lze stav stabilizovat. Pro diagnostiku je klíčové specializované vyšetření sítnice – již zmíněné OCT (Optical Coherence Tomography), které odhalí i prostým vyšetřením nediagnostikovatelné patologie na sítnici.“ vysvětluje lékařka.

U nás v ordinaci využíváme špičkový přístroj OCT od japonské firmy TOPCON a jako jedni z mála v Českých Budějovicích máme i tzv. angio-modul pro detailní zobrazení cév sítnice, což ještě výrazně zvyšuje úroveň diagnostiky a sledování vývoje konkrétně VPMD“ dodává Dr. Štěpánková.

I přestože se jedná o často nezbytné vyšetření, které doporučuje česká i světová oftalmologická společnost, není v současné době OCT v rámci diagnostiky hrazeno žádnou zdravotní pojišťovnou v ČR.

Oční optika OK OPTICAL – POLIKLINIKA SEVER

Cukrovka a její vliv na oči

Vysoká hladina cukru v krvi působí mimo jiné negativně také na oči. Může způsobit rozmazané vidění, zvyšuje riziko katarakty a v neposlední řadě také cévní změny na sítnici – tzv. diabetickou retionopatii. Časné formy pacient nepozná, proto je velmi důležité, aby každý diagnostikovaný diabetik docházel na pravidelné oční vyšetření za účelem včasného záchytu této komplikace.

Nejdůležitějším faktorem při diabetické retinopatii však zůstává kompenzace základního onemocnění – tedy cukrovky. Při nedodržování diety či terapie od diabetologa nelze toto oční postižení ze strany oftalmologa jakkoliv korigovat“ upozorňuje Dr. Štěpánková.

"Díky moderní oční péči, vysoké erudici a s kvalitním přístrojovým vybavením, jako má naše Centrum oční péče a estetiky na Poliklinice Sever, lze tato nejčastější oční onemocnění zavčas diagnostikovat i adekvátně zaléčit, pokud to charakter onemocnění umožňuje," říká lékařka.

„Služby kvalitní oční optiky patří bezesporu mezi moderní péči o zrak. Pro maximální pohodlí očí našich zákazníku, nabízíme v naší optice na Poliklinice Sever špičku na trhu - precizní německou technologii a brýlové čočky ZEISS, s jejichž výběrem rádi poradíme,“ dodává na závěr vedoucí lékařka centra - MUDr. Kim Štěpánková, FEBO, DiS.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky OK Optical, Centrum oční péče a estetiky, oční choroby, péče o oči, nemoc, pacient, České Budějovice, glaukom, Paříž, Jihočeský kraj, Česko, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejčastější oční choroby, aneb jak správně pečovat o svůj zrak  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.