Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Jihočeském kraji je 132 HIV pozitivních osob. Za rok přibylo osm nových případů

Celkem osm nových případů HIV pozitivních osob přibylo během posledního roku v Jihočeském kraji. Celkem je na jihu Čech nakaženo 132 osob. Data dnes zveřejnila krajská hygienická stanice. Riziko přenosu podle odborníků zcela přímo souvisí se životním stylem.

„HIV, čili Human Immunodeficiency Virus, je nejčastěji přenášen krví, spermatem a sekretem infikovaných osob. Už z této definice úzce souvisí s rizikovým chováním. Nejčastější cestou přenosu je dnes jakýkoliv nechráněný sex, sdílení stříkaček, jehel či roztoků u nitrožilních uživatelů drog a v minulosti, než se podařilo stoprocentně identifikovat cesty přenosu, docházelo i k přenosu například z krevních derivátů při transfúzích, v devíti případech je u nás popsán i přenos z těhotné matky na dítě. Ale to jsou případy hlavně z osmdesátých let minulého století, kdy lékaři teprve sbírali informace o tom, jak k šíření dochází a co vše je třeba sledovat,“ říká ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. Ta byla řadu let i členkou odborné komise pro HIV/AIDS Ministerstva zdravotnictví.   

„Dnes vidíme jasný trend: Při depistáži nových případů převládá jako způsob přenosu jednoznačně nechráněný sex, v mnohem menší míře než dříve díky výměnným programům sdílení infikovaného injekčního materiálu. U nás je výrazně nejčastější cestou přenosu nechráněný homosexuální nebo bisexuální styk,“ vysvětluje Kotrbová.

Před pětatřiceti lety – 31. října 1987 – oficiálně podlehl v tehdejším Československu syndromu získaného selhání imunity, smrtelnému virovému onemocnění HIV/AIDS, první československý pacient. V krátké zprávě o tom bez bližších údajů informovalo tehdejší Rudé právo. Od té doby podlehlo tomuto onemocnění u nás 354 osob.      

Jihočeský kraj je podle ředitelky KHS mezi kraji na devátém místě v počtu nakažených lidí. Největší výskyt HIV pozitivních je v Praze, nejmenší výskyt je evidován na Vysočině. V Jihočeském kraji za období, kdy je tato infekce monitorována, dospělo celkem 36 pacientů do stádia AIDS.

Od loňského dubna přibylo na jihu Čech celkem osm nových případů HIV pozitivity. „Za první tři měsíce roku to byly dva případy. Z dat jasně vyplývá, že riziko přenosu dnes zcela přímo souvisí se životním stylem. U mužů je rizikovým faktorem číslo jedna nechráněný homosexuální či bisexuální styk, u obou pohlaví pak heterosexuální styk a  nitrožilní užívání návykových látek. Toto všechno jsou relativně snadno odstranitelná rizika a prevence je dostupná každému, ať už jde o používání ochrany nebo v rámci výměnných programů o sterilní injekční materiál,“ uzavírá  ředitelka KHS. 

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky Jihočeský kraj, HIV, onemocnění, Krajská hygienická stanice, Česko, AIDS, Kvetoslava Kotrbová, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Praha, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji je 132 HIV pozitivních osob. Za rok přibylo osm nových případů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.