Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tábor chce přilákat zubaře. Město nabídne stipendium a půjčku

Tábor plánuje zvýšit počet zubařů, kteří v jihočeském městě chybí. Zastupitelé proto schválili dva kroky, kterými chtějí zdravotní péči posílit. Prvním je dotační stipendium na podporu budoucích zubních lékařů a druhým bezúročná půjčka.

O novince informovalo město Tábor. Místostarosta Martin Mareda (Piráti) vytvořil skupinu složenou ze zástupců politických stran v městském zastupitelstvu. „Místostarosta informoval, že obec s rozšířenou působností Tábor byla Ministerstvem zdravotnictví ČR v květnu 2018 vyhodnocena jako jedna z oblastí Česka se zhoršenou dostupností zdravotních služeb v oboru zubní lékařství. Za problémem stojí především nedostatečná generační obměna lékařů.  Mnozí dentisté i „obvoďáci“ jsou v důchodovém věku, odcházejí, není za ně náhrada,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí města Luboš Dvořák.

Tábor chce proto lékařskou péči posílit. Město ví, kolik bude potřeba v budoucnu zubních lékařů. „Během pěti let je k zachování generační obměny a zachování adekvátních kapacit potřeba příchod deseti nových zubních lékařů. Lépe na tom není ani odbornost všeobecného praktického lékařství, sem je nutný příchod minimálně osmi lékařů,“ popsal závěry z analýzy místostarosta Mareda.

Zastupitelé proto schválili dva kroky. Stipendijní program může budoucím zubařům poskytnout až 400 tisíc korun za celé studium. V podmínkách sotjí, že musí po absolvování studia vykonávat praxi zubního lékaře v Táboře po dobu minimálně 5 let, doložit do jednoho roku od započetí praxe smluvní vztah minimálně se čtyřmi zdravotními pojišťovnami a dodržovat minimální ordinační dobu 35 hodin týdně. Město si na program připravilo čtyři miliony korun. 

V případě půjček pro zubaře může žadatel získat maximálně dva miliony korun na zařízení nové ordinace, stavební úpravy a mzdové prostředky na zdravotní sestru. Splatnost je nejpozději do 10 let, ale je možné požádat o roční odklad splátek. 

„Důležité je, že zastupitelé neomezili okruh žadatelů o stipendium či půjčky trvalým bydlištěm v Táboře či v ORP Tábor. Obě pobídky bude Tábor propagovat na lékařských fakultách,“ přidal Dvořák. 

 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Tábor, lékař, zubař, zdravotnictví, jižní čechy, zubní lékař, půjčka, Luboš Dvořák, Česká pirátská strana, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor chce přilákat zubaře. Město nabídne stipendium a půjčku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.