Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na jihu Čech je 49 případů klíšťové encefalitidy. Oproti loňsku téměř dvojnásobek

Jihočeští hygienici zaznamenali v tomto týdnu přes 17 nových případů lymeské boreliózy a osm případů klíšťové encefalitidy. Výskyt onemocnění způsobovaného klíšťaty je oproti loňskému roku téměř dvojnásobný. Jejich aktivita má být navíc v následujících dnech střední až vysoká.

„Jihočeští hygienici ve třicátém týdnu registrují 201 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy, v týdnu přibylo 17 nových případů.  Potvrzeno bylo v průběhu sezony i 49 případů klíšťové encefalitidy, v tomto týdnu přibylo 8 nových případů,“ uvedla v tiskové zprávě ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Relativně vysoký výskyt, vzhledem k počtu obyvatel jihočeských okresů, evidují hygienici především na Českokrumlovsku. „V absolutních číslech nejvyšší výskyt lymeské boreliózy registrujeme ale na Českobudějovicku, kde bylo potvrzeno již 69 případů, vloni v tomto období to bylo 27,“ popsala Kotrbová. U klíšťové encefalitidy je na Českobudějovicku potvrzeno 14 případů. Nejlépe je na tom Písecko, kde není žádný. „Výskyt klíšťové encefalitidy je zde ale dlouhodobě nízký,“ doplňuje ředitelka protiepidemického odboru KHS Jihočeského kraje Hana Bendíková.

Kromě těchto onemocnění mají hygienici také 309 případů salmonelózy a 601 případů kampylobakteriózy. Počty jsou podle KHS menší než v loňském roce.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu má být v následujících dnech aktivita klíšťat střední až vysoká. Lidé by v těchto případech měli používat repelent, nesedat a nelehat si v trávě. „Večer a ráno by měla vždy proběhnout prohlídka těla a případné odstranění klíšťat," uvedl na webu ČHMÚ.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Krajská hygienická stanice, klíšťata, klíšťová encefalitida, lymeská borelióza, Česko, klíště, lymská borelióza, Kvetoslava Kotrbová, Český hydrometeorologický ústav, okres České Budějovice, okres Český Krumlov, okres Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Suchý

a co se bude dít přikáže vláda povinné ockování?

Neděle, 31. července 2022, 19:52Odpovědět

Na jihu Čech je 49 případů klíšťové encefalitidy. Oproti loňsku téměř dvojnásobek  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.