Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Voda na většině koupalištích v kraji se zhoršila. Vadí hlavně sinice

Jihočeští hygienici po poslední kontrole hlásí zhoršený stav kvality voda na většině koupališť v jižních Čechách. Laboratorní výsledky rozborů vody ukázaly, že prakticky na všech sledovaných místech se vyskytují nebezpečné sinice. Po koupání tak mohou nastat zdravotní komplikace.

Nejhorší je situace v oblasti Podolska na Orlíku. Tam hygienci vyhlásili zákaz koupání už koncem června a ten stále platí. „Kvalita vody u Podolska se nezlepšila ani šest týdnů od vyhlášení zákazu koupání. Voda zde je stále nebezpečná ke koupání a neodpovídá hygienickým požadavkům. V tomto týdnu zde byly opět velmi významně překročeny limitní hodnoty třetího stupně pro ukazatele sinice, chlorofyl-a a litmitní hodnoty vodního květu. Rozbory potvrdily také sníženou průhlednost,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová a zároveň upozornila, že při kooupání v takové vodě hrozí akutní poškození zdraví. O něco lepší, ale přesto stále špatná je kvalita vody u autokempu Radava, kde je zhoršená jakost vody a po koupání mohou nastat zdravotní komplikace.

Ke zhoršení kvality vody došlo i na všech oblíbených koupalištích na Lipně nebo Staňkovského rybníka na Jindřichohradecku, kde se rozmnožila sinice. Stejná situace je ale například ve vodě u Lipna nad Vltavou. Tam se výrazně zvýšila koncentrace sinice, stejně tak jako v Černé v Pošumaví a u Horní Plané. Všechny tyto oblasti dostaly od hygieniků hodnocení tři na pětistupňové škále. Při koupání ve vodě, kde jsou nadlimitní hodnoty sinic existuje velká pravděpodobnost vzniku zdracvotních problémů. Pokud se ale lidé přeci jen rozhodnou, že se vykoupou, hygienici doporučují, aby se ihned osprchovali čistou vodou.

Jihočeští hygienici kvalitu vody bedlivě sledují a každý týden provádějí podrobné rozbory na nejvyhledávanějších místech a v oblíbených rekreačních lokalitách v kraji. Ke zhoršení mimo jiné výrazně přispělo dlouhodobě teplé počasí, které právě pro sinice vytváří ideální podmínky. Dá se tak předpokládat, že kvalita vody je špatná i na dalších místech, mimo ty nejvíce sledované.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky voda, koupání, léto, kvalita, sinice, zdraví, hygiena, koupaliště, Jihočeský kraj, Podolsko, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, Vodní nádrž Orlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda na většině koupalištích v kraji se zhoršila. Vadí hlavně sinice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.