Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hygienici na jihu Čech letos evidují více případů klíšťových onemocnění

Hygienici na jihu Čech letos evidují výrazně více případů klíšťových onemocnění než loni. Zatím zaznamenali 95 pacientů s klíšťovou encefalitidou. Loni jich bylo o 29 méně. Zároveň registrují 378 případů lymeské boreliózy, což je meziročně o 159 více. Řekla to ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

„Nejvyšší relativní výskyty u obou nejrozšířenějších klíšťaty přenášených onemocnění vztažené k počtu obyvatel okresu letos vidíme na Českokrumlovsku, kde je počet onemocnění významně vyšší než vloni,“ řekla ředitelka protiepidemického odboru jihočeské hygienické stanice Hana Bendíková.

Letos na Českokrumlovsku evidovali 20 případů encefalitidy. U lymeské boreliózy je to pak 80 případů, loni jich ve stejném období bylo o 60 méně.

Kotrbová uvedla, že nové statistiky neustále narůstají, a to i přesto, že aktivita klíšťat je podle predikce Českého hydrometeorologického ústavu pro příští dny pro celé území Jihočeského kraje již na nejnižším stupni.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou klíšťovou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Očkování proti borelióze není, naopak proti encefalitidě se lze nechat očkovat. Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známa. Léčí se jen příznaky. V první fázi se objevuje zvýšená teplota, únava, bolesti hlavy a svalstva a malátnost. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U některých pacientů je průběh onemocnění velmi vážný.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, klíšťata, Jihočeský, nemoc, Česko, lymská borelióza, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, okres Český Krumlov, Český hydrometeorologický ústav, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici na jihu Čech letos evidují více případů klíšťových onemocnění  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.