Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Českobudějovická nemocnice léčí fibrilaci srdečních síní pomocí nové metody

Českobudějovická nemocnice odstraňuje fibrilaci srdečních síní pomocí nové metody. Jde o léčbu pulzním elektrickým polem. Nová metoda je účinnější a pro pacienty zároveň šetrnější než dříve používaná radiofrekvenční energie.

„Fibrilace síní se podle nových dat týká přibližně čtyř procent populace. V případě České republiky je to 400 tisíc pacientů, což je významné množství," uvedl vedoucí lékař kardiocentra českobudějovické nemocnice Alan Bulava.

Fibrilace síní patří mezi nejčastější poruchy srdečního rytmu, takzvané arytmie. Jde o nekoordinované, extrémně rychlé elektrické impulzy chaoticky se šířící v srdečních předsíních, v jejichž důsledku nastává mechanická zástava srdečních předsíní, nepravidelný a většinou rychlý srdeční tep. U pacientů s neléčenou arytmií může často vzniknout krevní sraženina v srdci a následně cévní mozková příhoda. Rychlá a nepravidelná tepová frekvence způsobuje mnohdy i srdeční selhání. Pacienti s touto arytmií jsou z dlouhodobého hlediska ohroženi pokročilejší demencí a předčasným úmrtím.

Pacienti s fibrilací původně užívali pouze léky. „Ale ta účinnost nebyla ideální, jednalo se přibližně o 20 procent," řekl Bulava. Na přelomu 80. a 90. let lékaři začali používat radiofrekvenční energii. Pacientovi s fibrilací zavedli do srdce katétr, s nímž pak způsobili termický efekt a spálili tím tkáň v předem určeném místě. „Efektivita nebyla bohužel optimální. Proto pacienti museli výkon podstupovat i opakovaně a u některých nebylo výkon vůbec možno dokončit," uvedl Bulava.

Nová metoda léčby pulzním elektrickým polem podle výzkumu zajišťuje stoprocentní účinnost. Čas zákroku se také o polovinu kratší. „Dříve to trvalo hodinu nebo 90 minut. Nyní se vše zvládneme za půl hodiny a pro pacienty je příznivější i rekonvalescence," řekl Bulava.

Kardiocentrum českobudějovické nemocnice patří k nejvýznamnějším pracovištím svého druhu v Česku. Po pražské nemocnici Na Homolce a středisku IKEM se řadí na třetí místo v republice. Bulava uvedl, že českobudějovické kardiocentrum ročně provede 650 zákroků, při nichž odstraňuje arytmii.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice České Budějovice

Štítky zdraví, arytmie, České Budějovice, nemocnice, Nemocnice České Budějovice, pacient, srdeční arytmie, Česko, Institut klinické a experimentální medicíny, Nemocnice Na Homolce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovická nemocnice léčí fibrilaci srdečních síní pomocí nové metody  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.