Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V novém roce poklesl v kraji počet akutních respiračních infekcí. Největší nemocnost je mezi dětmi

Po vánočních svátcích v prvním týdnu nového roku na jihu Čech mírně poklesl počet pacientů s akutními respiračními infekcemi. Hygienici nyní evidují celkem 2 068 případů na sto tisíc obyvatel. Podíl chřipek oproti tomu mírně vzrostl a stále je také překročen epidemický práh. Ve většině jihočeských nemocnic tak platí omezení nebo úplný zákaz návštěv.

První týden nového roku se nesl ve znamení poklesu počtu pacientů s akutním respiračním onemocněním o 6,7 procenta na celkových 2 068 případů na sto tisíc obyvatel. V meziročním srovnání se však stále jedná o vyšší hodnoty, loni bylo touto dobou v kraji registrováno 1 277 případů, oproti roku 2020 se dokonce jedná trojnásobek. Vyšší čísla souvisí s tím, že lidé již nemusejí dodržovat přísná protiepidemická opatření, jako tomu bylo v předešlých dvou letech.

Nejvyšší výskyt akutních respiračních onemocnění hygienici tradičně evidují u menších dětí do pěti let věku. I u nich však v souvislosti s vánočními svátky, kdy nebyly děti vystaveny velkému počtu kontaktů v kolektivu, poklesla nemocnost o 13,5 procenta. K ještě většímu snížení došlo pak ve skupině školou povinných od šesti do čtrnácti let, kde hygienici uvádějí pokles o téměř dvacet procent. Naopak mírnému nárůstu si všímají ve starších věkových skupinách a u seniorů nad 65 let, kde nemocnost stoupla řádově o osm procent. Mezi pacienty v posledním týdnu vzrostl také podíl chřipkových onemocnění. Lékaři v kraji zaregistrovali zvýšení o 13,5 procenta oproti poslednímu týdnu roku 2022.

„Aktuálně je v našem kraji zhruba o tři sta případů překročen epidemický práh pro výskyt akutních respiračních infekcí, který je 1 700 na sto tisíc obyvatel,“ uvedla ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová. Nejvyšší nemocnost je podle ní aktuálně na Českokrumlovsku, Táborsku, Jindřichohradecku a Českobudějovicku, kde výskyt překračuje hranici dvou tisíc případů na sto tisíc. „Nižší výskyt registrujeme v západních okresech kraje na Prachaticku, Písecku a Strakonicku,“ doplnila Kotrbová.

V dalších jihočeských nemocnicích začne platit zákaz návštěv

Strakonice, Jindřichův Hradec a nově také Tábor. Tady všude jsou nebo budou zakázané návštěvy v nemocnicích. Důvodem je narůstající počet lidí s akutními respiračními infekcemi. Českobudějovická nemocnice návštěvy omezila.

Vzhledem k hodnotám překračujícím epidemický práh se také v uplynulém týdnu většina jihočeských nemocnic uchýlila k regulaci návštěv. Omezení zavedla například v českobudějovická nemocnice. Naopak úplný zákaz návštěv začal platit v Českém Krumlově, Jindřichově Hradci, Táboře či ve Strakonicích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemoc, nemocnost, infekce, respirační, nemocnice, hygienici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V novém roce poklesl v kraji počet akutních respiračních infekcí. Největší nemocnost je mezi dětmi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.