Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Českých Budějovicích zahájil provoz denní a týdenní stacionář

Domov Libníč a Centrum sociálních služeb Empatie zahájil v Českých Budějovicích provoz denního a týdenního stacionáře. Objekt, jehož výstavba stála 118 milionů korun, se nachází na Pražské třídě. Novinářům to řekli zástupci Jihočeského kraje, jehož je zařízení příspěvkovou organizací.

Stacionář poskytuje službu lidem od šesti do 50 let, kteří mají sníženou soběstačnost kvůli zdravotnímu postižení. Jde zejména o klienty s mentálním, případně kombinovaným postižením. "Jen takovou společnost, která se dokáže důstojně postarat o své nejslabší členy, lze považovat za vyspělou. Jsem proto velmi rád, že můžeme lidem se zdravotním znevýhodněním nabídnout prostory, které splňují ty nejpřísnější nároky na moderní sociální péči," uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Stacionáře mají pomoci rodinám lidí se zmiňovaným zdravotním postižením. "Řada klientů dokonce do stacionáře dojíždí sama městskou hromadnou dopravou. Poptávka po volných místech je velká a převyšuje možnosti nabídky," uvedla náměstkyně hejtmana Lucie Kozlová (ODS).

V novém objektu má týdenní stacionář tři domácnosti. Každá z nich je navržena pro osm lidí a kromě obytného prostoru ji tvoří šest pokojů jednolůžkových a jeden pokoj dvoulůžkový. Počet uživatelů denního stacionáře se mění. Ne každý jej využívá pět dnů v týdnu.

"Snažili jsme se o to, aby se zde klientům líbilo a aby se tento prostor co nejvíce přiblížil jejich běžnému domácímu prostředí. V celém areálu domova se proto můžete potkávat s novým logem Empatie - postavičkami chlapce a dívky, které navrhoval jeden z našich klientů. Postavičky vždy reflektují účel, kterému daný prostor slouží. Je to hravé a edukativní," uvedla ředitelka Centra Empatie Lenka Hebíková Kubátová.

Stacionář je otevřený od pondělí do pátku od 7:00 do 16:00. Jeho pracovníci pomáhají klientům se základními úkoly jako je třeba oblékání nebo stravování. Kromě toho se zaměřuje na nácvik a upevňování motorických, psychických a sociálních dovedností.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihočeský kraj

Štítky ČR, sociální, správa, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českých Budějovicích zahájil provoz denní a týdenní stacionář  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.