Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihočeští hygienici loni zaznamenali nárůst případů klíšťových onemocnění

Jihočeští hygienici loni zaznamenali 529 případů lymeské boreliózy a 130 případů klíšťové encefalitidy. Je to nejvíce za poslední tři roky. Bilanci v předchozích dvou letech ovlivnila pandemie koronaviru a s ní související opatření. Vyplývá to z aktuálních dat jihočeských hygieniků.

Loňská bilance je však vyšší i než údaje z roku 2019. Tehdy bylo v Jihočeském kraji 99 případů encefalitidy a 431 případů lymeské boreliózy. „Náš Jihočeský kraj je dlouhodobě regionem s jedním z nejvyšších výskytů klíšťové encefalitidy ve střední Evropě. I v sezonách ovlivněných koronavirem byl počet potvrzených případů vyšší než osm desítek, v běžných sezonách výskyt obvykle překročí 120 až 130 případů. A loňských 529 potvrzených případů druhého závažného onemocnění - lymeské boreliózy - jen potvrzuje trend posledních let, kdy v kraji stoupá i výskyt tohoto onemocnění," uvedla ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou klíšťovou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Nebezpečnější pro lidi může být klíšťová encefalitida. „Na rozdíl od klíšťové encefalitidy proti lymeské borelióze zatím v našich evropských podmínkách neexistuje očkování. Jedinou obranou je prevence před napadením klíštětem při pobytu v přírodě, v lese, u vody, ale infikovaná klíšťata se běžně vyskytují i v parcích nebo na zahradách. Ať už jde o používání repelentů, správné oblečení či rozumný způsob pohybu v přírodě. Velmi důležité je se po příchodu z lesa nebo od vody převléci, osprchovat a pozorně prohlédnout povrch těla," uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihočeských hygieniků Hana Bendíková.

S jarním počasím aktivita klíšťat stoupá. Potvrzuje to i bilance hygieniků, kteří letos evidují 53 nahlášených a potvrzených případů lymeské borreliózy. Loni to bylo ve stejném období 32 případů.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, klíšťata, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští hygienici loni zaznamenali nárůst případů klíšťových onemocnění  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.