Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

I přes chladný duben hygienici evidují případy klíšťových onemocnění. Nejvíce na Českobudějovicku

Jihočeští hygienici evidují od začátku roku šest desítek případů onemocnění lymeské boreliózy. Oproti loňskému roku jde o mírní nárůst. Klíšťovou encefalitidu zaznamenali zatím jen u jednoho člověka. Nejvíce případů je na Českobudějovicku.

Oproti loňskému roku je situace podle hygieniků, co se lymeské boreliózy týče, horší. Za stejné období evidují téměř dvojnásobek případů. „Co se týče lymeské boreliózy, dosavadní výskyt kopíruje předešlé sezony, kdy registrujeme čtyři okresy s nadprůměrným výskytem – dlouhodobě je to Táborsko a Jindřichohradecko - a v posledních sezónách Českobudějovicko. Lymeská borelióza je zoonóza s přírodní ohniskovostí a s výskytem asi pětkrát častějším než klíšťová encefalitida. A s tím, jak klíšťata s mírnějšími zimami migrují do vyšších nadmořských výšek až kolem tisíce metrů, v posledních letech výrazně stoupá výskyt především na Českokrumlovsku,“ říká ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Na Českobudějovicku je zaznamenáno zatím 19 případů, na Táborsku 16, Českokrumlovsku 9 a na Jindřichohradecku je zatím osm případů. „V dalších okresech je situace klidnější, na Písecku zatím není hlášen žádný případ,“ dodali hygienici.

V roce 2022 zaznamenala KHS 529 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy a 130 případů klíšťové encefalitidy. Jihočeský kraj je dlouhodobě regionem s jedním z nejvyšších výskytů tohoto onemocnění ve střední Evropě.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky klíšťata, onemocnení, krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I přes chladný duben hygienici evidují případy klíšťových onemocnění. Nejvíce na Českobudějovicku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.