Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Počet případů boreliózy na jihu Čech stoupá, přenašeči jsou klíšťata

Počet případů lymeské boreliózy na jihu Čech v poslední době stoupá. Loni hygienici evidovali 529 pacientů s touto nemocí, kterou přenášejí klíšťata. Bylo to nejvíce za posledních pět let. Letos registrovali 103 případů, což je o 13 více než loni ve stejném období. Řekla to ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Podle ní je v těchto dnech navíc ideální počasí pro výskyt klíšťat. „Končí deštivé vlhké dny a dochází k oteplení, což je pro jejich aktivitu optimální kombinace. Klíšťata se zdržují nejvíce ve vyšší trávě a nesečených plochách, u vodních toků, v křovinách na okrajích lesů, ale v posledních desítkách let pozorujeme migraci i do parků, příměstských zahrad a vyšších poloh nad 700 i více metrů nad mořem,“ uvedla Kotrbová.

Dodala, že často se mezi lidmi traduje, že klíšťata na své hostitele skáčou z výšky. Kotrbová uvedla, že to není pravda.

„Klíšťata se zdržují v polohách, z nichž mají blízko ke svým hostitelům. To znamená k myším a hlodavcům a dalším teplokrevným zvířatům jako jsou psi a domácí zvířata. Ve vyšším vývojovém stadiu můžou být jejich hostiteli i srnčí, ptáci a podobně,“ uvedla.

Důležité je pro pohyb v přírodě i vhodné oblečení. Klíšťata se dokážou dobře přichytit především na srst. „Proto jako jedno z preventivních opatření doporučujeme lidem, aby se do přírody správně oblékli a nebrali si na sebe tkaniny s dlouhým vlasem, na kterých se klíště snáze uchytí než na hladkou látku,“ řekla Kotrbová.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou klíšťovou nemocí než encefalitida. Ale borelióza může způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, klíšťata, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet případů boreliózy na jihu Čech stoupá, přenašeči jsou klíšťata  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.