Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Jihočeští hygienici zatím evidují 42 případů encefalitidy, nejméně za roky

Jihočeští hygienici letos zatím registrují 42 případů klíšťové encefalitidy. Je to o polovinu méně než loni ve stejném období a nejméně za posledních několik let. Vyplývá to z informací jihočeských hygieniků.

„Nejvíce, a to 11 potvrzených případů je na Českokrumlovsku, na Českobudějovicku jich je 10, na Táborsku pět stejně jako na Prachaticku a Jindřichohradecku. Na Strakonicku jsou tři, stejně jako na Písecku. Vloni bylo v kraji v tomto období 86 případů, letos jich zatím máme o 44 méně. V celé loňské sezoně jsme na jihu Čech registrovali celkem 130 nahlášených a potvrzených onemocnění," uvedla ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová.

Největší výskyt klíšťové encefalitidy evidovali jihočeští hygienici v roce 2011, tehdy onemocnělo v regionu 170 lidí a v celé republice 861. Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá, léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují teploty s charakteristickými příznaky - únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U řady pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí.

„Doporučovanou prevencí klíšťové encefalitidy je účinné očkování, které je optimální podstoupit před začátkem hlavní sezony aktivity klíšťat," řekla Kotrbová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, klíšťata, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští hygienici zatím evidují 42 případů encefalitidy, nejméně za roky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.