Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Počet případů nemocí přenášených klíšťaty je na jihu Čech nižší než loni

Počet případů nejčastějších nemocí přenášených klíšťaty je na jihu Čech letos nižší než loni. Hygienici evidovali 363 případů lymeské boreliózy, což je o 15 méně než loni. Klíšťovou encefalitidou letos onemocnělo 52 lidí. Loni jich ve stejnou dobu bylo 96.

Teplé počasí, které v těchto dnech panuje, však vytváří dobré podmínky pro výskyt klíšťat. „Sice není vlhko, což klíšťatům vyhovuje v kombinaci s teplem nejvíce, ale pořád jsou podmínky v přírodě podobné jaru nebo začátku léta," řekla ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová.

Za poslední týden přibylo v jižních Čechách pět nových případů lymeské boreliózy. „V případě klíšťové encefalitidy je dosavadní vývoj o poznání příznivější než loni. V končícím týdnu jsme zaznamenali pouze jeden nově nahlášený případ," řekla Kotrbová.

Největší výskyt klíšťové encefalitidy evidovali jihočeští hygienici v roce 2011, tehdy onemocnělo v kraji 170 lidí, v celé republice 861. Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá, léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují teploty s charakteristickými příznaky - únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U řady pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou nemocí přenášenou klíštětem, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Nebezpečnější pro lidi může být klíšťová encefalitida.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, klíšťata, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet případů nemocí přenášených klíšťaty je na jihu Čech nižší než loni  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.