Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Počet pacientů s akutními respiračními nemocemi na jihu Čech začíná stoupat

Počet pacientů s akutními respiračními nemocemi na jihu Čech začíná stoupat. Momentálně připadá 529 případů na 100 tisíc obyvatel. Je to téměř o devět procent více než o týden dříve. Vyplývá to z aktuálních statistik jihočeských hygieniků.

„Nástup sezony akutních respiračních infekcí a chřipek je otázkou týdnů, už v listopadu se obvykle nemocnost dostává k hranici tisícovky případů na 100 tisíc obyvatel a před Vánoci dosahuje epidemická sezona prvního vrcholu," uvedla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Nejvíce nemocných je nyní v kategorii do pěti let, kde připadá 1774 případů na 100 tisíc dětí. Naopak nejodolnější zatím zůstávají senioři nad 65 let.

Hygienici doporučují, aby lidé v těchto dnech zvážili možnost očkování proti chřipce. „Epidemiologii se věnuji desítky let. Po celou tu dobu se lékaři snaží apelovat na veřejnost, respektive indikované skupiny osob a pacientů, aby se nechaly očkovat, protože proočkovanost u nás je v evropském kontextu nízká. Obecně je očkování důležité především pro osoby, u kterých je žádoucí snížit riziko infekce a přidružených komplikací. Jsou to lidé s chronickým onemocněním bez ohledu na věk a lidé nad 50 let," uvedla Kotrbová.

Dodala, že nejvhodnější období pro očkování je v rozmezí od října do prosince. Zdravotníci očkování nedoporučují lidem, kteří v minulosti měli po vakcíně alergické reakce.

Hodnocení článku je 22 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixa

Štítky zdraví, chřipka, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sarka Mikesova

Až budu mít vakcínu na chřipku zdarma jako důchodci tak se klidně nechám očkovat ale v dnešní době 600 je moje poloviční jízdní do práce takže budu dál smrkat a kašlat v autobuse ať se to těm lidem líbí nebo ne

Středa, 11. října 2023, 08:15Odpovědět

Počet pacientů s akutními respiračními nemocemi na jihu Čech začíná stoupat  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.