Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Jindřichohradecké nemocnici mají nové sterilizátory. Jsou klíčové pro bezpečí pacientů

Myčka, tři nové parní sterilizátory a renovace zázemí. To je investice do centrální sterilizace jindřichohradecké nemocnice, která vyšla na téměř šest milionů. Nová zařízení nahradila stávající a přes dvacet let staré vybavení. Sterilizace hraje zcela zásadní roli pro bezpečnost všech výkonů a pokud je o nástroje dobře postaráno, vydrží i desetiletí.

Tolik se o ní nemluví, přesto je jedním z nejdůležitějších oddělení každé nemocnice. Řeč je o centrální sterilizaci. Její zajištění je v každé nemocnici naprosto zásadní pro bezpečnost pacientů. Před použitím jí totiž musí projít všechny operační nástroje.

V Jindřichově Hradci teď mají po více než dvaceti letech zbrusu novou sterilizaci za 5,8 milionu korun. Investice v sobě zahrnuje nejen myčku a tři parní sterilizátory, ale také například přestavbu, instalaci nových přístrojů nebo proškolení personálu.

„Máme nyní k dispozici ty nejnovější technologie, umožňují používat automatické cykly, celý proces je tak efektivnější, bezpečnější a v neposlední řadě je se sterilizátory snažší manipulace při zavážení nástrojů,“ naznačuje Hana Šimečková, staniční sestra oddělení centrální sterilizace jindřichohradecké nemocnice. Celý proces může personál sledovat přímo na displeji přístroje, všechny hodnoty se přesně zaznamenávají a jakoukoli chybu zařízení ihned nahlásí a vyhodnotí.

Oddělení sterilizace navazuje přímo na operační sály, z těch do něj putují použité nástroje. Jejich zhruba 45 minut dlouhá cesta začíná dekontaminací ve speciálním roztoku, následuje strojní mytí v myčkách až při teplotě 134 stupňů, a poté instrumenty putují na takzvané setování, které už provádějí sestry. „Musíme u každého nástroje pečlivě zkontrolovat ostrost, funkčnost a promazat zámky, případně poslat na servis. Na každý operační výkon je dán přesný seznam instrumentů, podle kterého sestry nástroje setují,“ doplňuje Šimečková. Podle ní není výjimkou, že pokud je o nástroje dobře postaráno, mohou sloužit i přes dvacet let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Jindřichův Hradec

Štítky pacient, sterilizace, nemocnice, Nemocnice Jindřichův Hradec, Jindřichův Hradec

V Jindřichohradecké nemocnici mají nové sterilizátory. Jsou klíčové pro bezpečí pacientů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.