Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Česko se blíží prahu epidemie akutních respiračních infekcí, tvrdí hygienici

Počet nemocných s akutními infekcemi dýchacích cest se podle hygieniků blíží epidemickému prahu. Lékaři podle grafu, který na síti X zveřejnila Hygienická služba ČR, za uplynulý týden nahlásili téměř 1 700 případů na 100 000 obyvatel.

Proti předchozímu týdnu jde o nárůst o necelých devět procent. Podobně přibylo i evidovaných pozitivních testů na covid-19. V pondělí 11. prosince jich bylo podle statistik MZd nejvíc od října 2022. Velká část lidí ale na test provedený zdravotníkem, který se do statistik hlásí, v současné době nechodí.

Náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti) minulý týden uvedl, že MZd očekává další nárůst počtu případů covidu-19 do Vánoc a znovu ve druhé polovině ledna. Hospitalizovaných pozitivních na covid-19 bylo v pondělí 11. prosince více než 1100, v současné době jich je zhruba 770. Podle Pavlovice jsou to většinou lidé, kteří do nemocnice museli z jiných důvodů, než jsou komplikace covidu, ale mají pozitivní test.

Počet případů akutních respiračních onemocnění na jihu Čech za poslední týden stoupl

Počet případů akutních respiračních onemocnění na jihu Čech za poslední týden stoupl o 11 procent. Momentálně jich připadá 1406 na 100.000 obyvatel. Největší procentuální nárůst pak nastal u seniorů.

V současné době se testuje zhruba o třetinu méně než před rokem, počty zachycených případů jsou ale vyšší. Pozitivních je v současné době skoro 43 procent testů provedených zdravotníky u lidí s příznaky, u kterých má určit diagnózu. Velká část lidí ale s příznaky ani k lékaři nejde a udělají si test sami doma. Podle odhadů odborníků jsou reálné počty nakažených proti těm pozitivně otestovaných v oficiálních statistikách asi čtyřikrát až pětkrát vyšší.

Nejvyšší počet testů do statistiky přibude vždy v pondělí. Minulý týden jich bylo 4509, proti polovině září desetkrát tolik. Od té doby pondělní počty každý týden rostou víc, v posledních čtyřech týdnech to bylo o 17, 23 a 29 procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, česko, infekce

Česka se blíží prahu epidemie akutních respiračních infekcí, tvrdí hygienici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.