Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pozor na lednový efekt, varují před závislostí na alkoholu odborníci

Oslavy spojené s koncem roku a příchodem toho nového si Češi zpříjemňují alkoholem. Pokud lidé v požitkářském popíjení po svátcích nepoleví, mohou se dopracovat až k závislosti. Před nebezpečným lednovým efektem, jak se stavu přezdívá, varují odborníci.

Pokud lidé pití neomezí, hrozí jim vážné problémy

Češi mají obecně velmi kladný vztah k pití alkoholu, po sklence nejčastěji sahají ve svátečním období mezi Vánoci a Novým rokem. „Významnou motivací pití alkoholu právě v tento čas je podle průzkumů jakýsi zvyk, že se tímto způsobem slaví,“ sdělil Petr Pleva z Think tanku racionální politiky závislostí.

Radostné popíjení s rodinou a přáteli při oslavách se ale s příchodem ledna může rychle přehoupnout v závislost. Pokud lidé pití neomezí, hrozí jim vážné problémy. Rizika s sebou totiž nenesou jen jednorázově vysoké dávky alkoholu, ale nebezpečná je právě také určitá pravidelnost v pití.

Pod vlivem alkoholu ročně v tuzemsku zemře skoro sedm tisíc osob

V Česku podle státního zdravotního ústavu hrozní vznik závislosti téměř dvaceti procentům mužů a patnácti procentům žen. Závislí na alkoholu navíc podle výzkumů umírají v průměru až o čtyřiadvacet let dříve než běžná populace.

Pod vlivem opojných nápojů ročně v tuzemsku zemře skoro sedm tisíc osob, z toho zhruba dvě tisícovky úmrtí přímo souvisí s alkoholem. Životy závislých vyhasínají například kvůli nemocem jater nebo otravě alkoholem.

Opilí ale také ztrácí zábrany a neuváženým chováním si mohou přivodit vážná zranění nebo dokonce smrt. „U dalších šesti set případů ročně jde o nepřímá úmrtí, tedy úmrtí pod vlivem alkoholu v důsledku nehod nebo sebevražd,“ dodala Helena Gherasim z Think tanku racionální politiky závislostí.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Politika závislosti

Štítky Alkohol, lednový efekt, závislost, smrt

Pozor na lednový efekt, varují před závislostí na alkoholu odborníci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.