Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Karcinom prostaty. Pro úspěšnou léčbu je včasná diagnóza zásadní

PR článek

Pro české muže je karcinom prostaty nejčastěji se vyskytujícím nádorovým onemocněním — od lékaře jich odchází s touto diagnózou přibližně 8 000 ročně (tedy zhruba stejně jako je obyvatel například Třeboně). 1 500 českých mužů ročně pak na karcinom prostaty zemře. Stačí však málo, a toto číslo by se mohlo výrazně snížit.

Pokud je totiž nádor prostaty diagnostikován v časném stádiu, šance na úplné vyléčení je téměř 100 %. Problém je ovšem v tom, že právě tato dobře léčitelná stádia bývají klinicky němá, tedy že se neprojevují žádnými varovnými příznaky. I to je jeden z možných důvodů, proč celá třetina mužů v rizikové věkové skupině (50+) stále zanedbává pravidelné preventivní prohlídky na urologii. K lékaři pak přijdou, až když mají nějaký problém, což v případě karcinomu prostaty znamená delší a náročnější léčbu s možnými velmi nepříjemnými nežádoucími účinky.

Nový plošný screening

Právě za účelem zachycení co největšího podílu nádorů prostaty již v raných stádiích spustilo Ministerstvo zdravotnictví ČR od letošního ledna screeningový program, zaměřený na muže v rizikové věkové skupině mezi 50 a 70 lety. Pánové se nemusí vůbec ničeho bát: jde jen o odběr malého množství žilní krve, za účelem stanovení hladiny PSA (prostatický specifický antigen). Pokud jeho koncentrace překročí určité stanovené limity, je pacient odeslán na další doplňující vyšetření. Zvýšená hladina PSA v krvi je právě jedním z ukazatelů, že by mohlo být něco v nepořádku, ačkoliv pacient nemá žádné fyzické obtíže.

Vyplatí se přijít včas

Léčba karcinomu prostaty v časných stádiích bývá mnohem méně náročná. Záleží ovšem na zvolené léčebné metodě a jejím dopadu na pacientův každodenní život. Například operace (radikální prostatektomie) vždy znamená omezení v podobě hospitalizace, pracovní neschopnosti, a navíc také riziko vzniku inkontinence (až 20 % operovaných pacientů) a impotence, se kterou se po operaci potýká 30 - 70 % všech pacientů.

Oproti tomu radioterapie, konkrétně protonová radioterapie, je léčbou ambulantní, ve většině případů bez pracovní neschopnosti a s minimálním dopadem na běžný život. Riziko inkontinence s protonovou terapií klesá na pouhé 1 % ve srovnání s operací, pokud je onemocnění zachyceno včas. Protonová léčba také výrazně snižuje riziko návratu onemocnění, u časných stádií se podaří vyléčit téměř 97 % pacientů.

Protonovou léčbu, která je plně hrazená všemi českými zdravotními pojišťovnami, poskytuje Protonové centrum v Praze, a to všem pacientům z celé České republiky i ze zahraničí. Centrum funguje již od roku 2012. Od té doby zde léčbou prošlo již 11 000 pacientů. Léčba rakoviny prostaty v Protonovém centru trvá buď 5 nebo 21 pracovních dní, dle stádia onemocnění. Navíc je zde možné absolvovat i vyšetření magnetickou rezonancí, která bude pacientovi s opakovaně zvýšenou hladinou PSA indikována, a to v termínech max. do 2 týdnů.

Vše pro váš maximální komfort

Léčba v Protonovém centru nevyžaduje hospitalizaci: pacienti pouze docházejí v domluveném čase každý všední den na ozařování. Připraven je zde tým špičkových odborníků napříč specializacemi, včetně vždy ochotného Klientského servisu. Jelikož je v Protonovém centru vždy na prvním místě pacient, je pro jeho pohodlí zařízeno maximum.

Od vstupní konzultace až do ukončení léčby má každý pacient svého ošetřujícího lékaře, který se mu plně věnuje. Dále je mu k dispozici i osobní koordinátor léčby, který domlouvá termíny vyšetření a je kdykoliv na telefonu, připravený zodpovědět všechny případné otázky. Mimopražským pacientům, pro které by denní dojíždění představovalo problém, je Protonové centrum připraveno pomoci se zajištěním ubytování.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky prostata, zdraví, prevence, karcinom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karcinom prostaty. Pro úspěšnou léčbu je včasná diagnóza zásadní  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.