Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Černý kašel řádí hlavně mezi dětmi a studenty. Hygienici evidují od začátku roku přes 150 případů

Hygienici evidují v letošním roce už více než 150 případů černého kašle. Jde o pětkrát vyšší výskyt tohoto onemocnění oproti celému loňskému roku. Nejvíce se objevuje mezi dětmi a studenty.

 „Za sedm týdnů letošního roku registrujeme v Jihočeském kraji 162 případů černého kašle. Pro srovnání – vloni jsme za celý rok 2023 registrovali 29 případů, letošní výskyt je tedy za prvních sedm týdnů více než pětkrát vyšší než za celý loňský rok. V předchozích letech byl výskyt pertuse ještě nižší, protože fungovala protiepidemická opatření v souvislosti s covidem," uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Příznaky černého kašle jsou zpočátku podle hygieniků velmi podobné jiným respiračním onemocněním. Proto je velmi těžké ho v době chřipkové epidemie diagnostikovat. „Klinické průběhy v proočkované populaci nejsou tak závažné, nedochází k hospitalizacím, a pokud ano, pak z důvodu předběžné opatrnosti u nejmenších dětí do jednoho roku, které z důvodu věku ještě nejsou očkovány nebo jsou očkovány neúplně,“ vysvětluje Kotrbová.

Zatím není jisté, odkud se černý kašel ve větší míře do republiky dostal. Není vyloučeno, že jej sem dovezli turisté ze zahraničí, řekla Kotrbová. „Léčí se antibiotiky, inkubační doba je však výrazně delší než u respiračních chorob. Černý kašel se může u pacienta objevit až tři týdny po setkání s nakaženým," řekla.

Nejvíce případů je zatím hlášeno na Českobudějovicku, a to 80. Na Jindřichohradecku bylo 32 případů, na Českokrumlovsku 19, na Prachaticku 15, na Strakonicku 9, na Písecku 6 a na Táborsku 1 případ. Nejvíce nemocných je ve věkové skupině od 15 do 19 let a mezi školními dětmi mezi 10 a 14 lety. „Bohužel, 6 případů máme hlášeno mezi dětmi od jednoho do čtyř let a 4 případy mezi novorozenci a kojenci do jednoho roku věku,“ doplnila ředitelka protiepidemického odboru KHS Jihočeského kraje Hana Bendíková.

Případů černého kašle podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) výrazně přibývá v celé republice, od začátku roku jich lékaři zachytili téměř 700 a v minulém týdnu 188. Podle odhadů epidemiologů jich může být 4000 za rok. Nákaza je nebezpečná hlavně pro neočkované děti nebo seniory. Před zavedením povinného očkování umíraly na černý kašel desítky až stovky lidí ročně, zejména dětí. V posledních 20 letech zemřelo na černý kašel nebo komplikace pět dětí a pět seniorů.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky zdraví, kašel, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Černý kašel řádí hlavně mezi dětmi a studenty. Hygienici evidují od začátku roku přes 150 případů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.