Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jihu Čech hygienici letos evidovali 247 případů černého kašle

Na jihu Čech hygienici letos evidovali 247 případů černého kašle. Je to téměř desetinásobně více než za celý loňský rok. V posledním týdnu hygienici na jihu Čech zaregistrovali 85 nových případů. Nejvíce jich je hlavně mezi mladými. Vyplývá to z aktuálních informací hygieniků. Jihočeský kraj patří v republice mezi nejzasaženější regiony černým kašlem.

„V prvním letošním týdnu jsme zaznamenali tři nové případy za týden, v sedmém již byl týdenní přírůstek 62 nových případů a v končícím osmém již 85 potvrzených. V současném období akutních respiračních infekcí se černý kašel hůře diagnostikuje, jeho příznaky jsou zpočátku podobné jako u jiných respiračních onemocnění,“ uvedla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Nemoc se v úvodu projevuje jako jiné respirační infekce. Typickým příznakem je dávivý kašel, přičemž záchvaty mohou přetrvávat několik dní, nákaza je nebezpečná hlavně pro neočkované děti nebo seniory.

„Co se týče věkových skupin, tak nejvíce nemocných bylo mezi studenty ve věkové skupině 15 až 19 let. Jednalo se o 101 případů. Mezi školními dětmi ve skupině 10 až 14 let jsme evidovali 34 případů a mezi mladšími školními dětmi pět až devět let to bylo 25 případů. Dále máme 12 případů hlášeno mezi dětmi od jednoho do čtyř let a pět případů mezi novorozenci a kojenci do jednoho roku věku,“ řekla ředitelka protiepidemického odboru jihočeských hygieniků Hana Bendíková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, černý kašel, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech hygienici letos evidovali 247 případů černého kašle  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.