Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Počet případů černého kašle na jihu Čech stoupl za týden o 145

Počet případů černého kašle na jihu Čech stoupl za poslední týden o 145. Nejvíce se nemoc šíří ve věkové kategorii středoškoláků. Od začátku roku hygienici na jihu Čech evidovali 641 nových případů černého kašle, což je nejvíce ze všech krajů v republice, vyplývá z jejich statistiky.

„Dynamika počtu onemocnění rostla zhruba od šestého kalendářního týdne především v kolektivech středních škol a vyšších ročníků základních škol, a z okresů hlavně na Českobudějovicku a Jindřichohradecku. Nižší výskyt je mezi mladými lidmi ve věkové skupině 20 až 24 let a mezi seniory," uvedla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Nemoc se v úvodu projevuje jako jiné respirační infekce. Typickým příznakem je dávivý kašel, přičemž záchvaty mohou přetrvávat několik dní. Nákaza je nebezpečná hlavně pro neočkované děti nebo seniory.

„Nárůst není tak dynamický jako v předchozích týdnech. Sice počet případů stále stoupá, ale není to tak výrazné. Zatímco v minulosti byl mezitýdenní počet nových případů až o 25 procent vyšší, nyní jsme na čtyřech procentech," řekla Kotrbová.

Dodala, že poklesu šíření zřejmě napomohl i fakt, že nejlidnatější českobudějovický okres měl v tomto týdnu jarní prázdniny. „Uvidíme tedy, jaký vývoj bude v následujícím období. Ale věřím, že se šíření zpomalí," uvedla Kotrbová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, černý kašel, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet případů černého kašle na jihu Čech stoupl za týden o 145  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.