Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Jihočeském kraji se dál šíří černý kašel, za týden přibylo 139 případů

V Jihočeském kraji se dál šíří černý kašel. Hygienici v posledním týdnu zaregistrovali v regionu 139 nových případů. Od začátku roku na jihu Čech onemocnělo černým kašlem 780 lidí, jde o jeden z nejvíce zasažených krajů v republice.

„V končícím týdnu přibylo 139 případů, což je o šest méně než týden předtím. Dynamika počtu onemocnění rostla nejvíce od šestého do 11. kalendářního týdne, výrazně nejexponovanějšími skupinami jsou dlouhodobě žáci středních škol a vyšších ročníků základních škol," uvedla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Nejvíc případů je na Českobudějovicku, kde od začátku roku onemocnělo černým kašlem 340 lidí. „Mezi dětmi do jednoho roku, což je nejzranitelnější věková skupina, protože děti do tří měsíců nemohou být očkovány a základní očkování je ukončeno v jednom roce věku, registrujeme v kraji 17 případů. Z toho čtyři nové v tomto týdnu," řekla Kotrbová.

Podle informací Státního zdravotního ústavu z 18. března lékaři od začátku roku diagnostikovali 3101 případů této nemoci. Jihočeský kraj tak představuje více než 20 procent případů. Nemoc se v úvodu projevuje jako jiné respirační infekce. Typickým příznakem je dávivý kašel, přičemž záchvaty mohou přetrvávat několik dní. Nákaza je nebezpečná hlavně pro neočkované děti nebo seniory.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, Jihočeský kraj, černý kašel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji se dál šíří černý kašel, za týden přibylo 139 případů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.