Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Počet případů černého kašle v letošním roce na jihu Čech přesáhl tisícovku

Počet letošních případů černého kašle v Jihočeském kraji přesáhl tisícovku. Za minulý týden hygienici registrovali 142 nových. Od začátku roku jich bylo 1029. Vyplývá to z aktuálních dat hygieniků. Jižní Čechy jsou v republice krajem s největším počtem případů této nemoci.

„Počty onemocnění rostly v našem kraji nejrychleji do jedenáctého týdne, v posledních třech týdnech vidíme jisté zpomalení dynamiky růstu. Nejexponovanějšími skupinami jsou dlouhodobě a nejvýrazněji studenti středních škol," uvedla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Černý kašel se objevuje i jinde v Evropě. V České republice se dřív vyskytoval občas v několika případech, teď je na vzestupu. Lidé, kteří mají od očkování černým kašlem delší dobu, se mohou dát přeočkovat. Vakcínu dospělí doplácejí, ale některé pojišťovny na očkování přispívají. Od začátku letošního roku Státní zdravotní ústav (SZÚ) eviduje více než 6000 případů černého kašle.

„Co se týče okresů, ke 14. týdnu bylo nejvíce případů potvrzeno na Českobudějovicku, a to 460. Na Jindřichohradecku bylo 197 případů na Českokrumlovsku 110," uvedla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Hana Bendíková. Nemoc se v úvodu projevuje jako jiné respirační infekce. Typickým příznakem je dávivý kašel, přičemž záchvaty mohou přetrvávat několik dní. Nákaza je nebezpečná hlavně pro neočkované děti nebo seniory.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet případů černého kašle v letošním roce na jihu Čech přesáhl tisícovku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.