Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Jihočeští hygienici evidují více případů nemocí přenášených klíšťaty než loni

Jihočeští hygienici letos evidují více případů nemocí přenášených klíšťaty než loni. Zatím registrovali 94 případů lymeské boreliózy, což je o 27 více než před rokem. U klíšťové encefalitidy je nárůst ještě vyšší. Letos jde doposud o čtyři případy, což je o tři více než ve stejném období loni. Vyplývá to z aktuálních statistik hygieniků.

„Jsme krajem s dlouhodobě vysokým výskytem klíšťové encefalitidy. V případě tohoto onemocnění aktuálně registrujeme čtyři potvrzené případy, to je o tři více než vloni v tomto období. V posledních letech ale vidíme v kraji výrazný růst počtu případů druhého závažného onemocnění, přenášeného klíšťaty, lymeské boreliózy,“ uvedla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Dodala, že podle prognózy Českého hydrometeorologického ústavu je pro víkendové dny na většině území Jihočeského kraje předpokládána aktivita klíšťat na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké riziko.

Lymeská borelióza je bakteriální onemocnění, asi pětkrát častější než klíšťová encefalitida, protože přítomnost borrelií vykazuje v ohniscích až deset procent populace klíšťat. V jižních Čechách se nejvíce případů vyskytuje dlouhodobě především na Jindřichohradecku a Táborsku, tedy v povodí řek Nežárky a Lužnice. V posledních letech stoupá výskyt i ve vyšších nadmořských výškách, velmi výrazně v okrese Český Krumlov. Borelióza může způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Proti lymeské borelióze zatím ve středoevropských podmínkách neexistuje očkování.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, klíšťata, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští hygienici evidují více případů nemocí přenášených klíšťaty než loni  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.