Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Jihočeští hygienici letos zaznamenali osm případů klíšťové encefalitidy

Jihočeští hygienici zatím letos zaznamenali osm případů klíšťové encefalitidy. Je to o šest více než ve stejném období v minulém roce. Vyplývá to z aktuálních informací jihočeských hygieniků.

„U klíšťové encefalitidy jsme v týdnu zaznamenali čtyři nové případy, aktuálně registrujeme od začátku roku osm potvrzených případů, to je o šest více než vloni v tomto období. Vyšší relativní výskyt klíšťové encefalitidy, než je celorepublikový průměr, registrujeme v našem kraji dlouhodobě řadu let dozadu," uvedla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Podle prognózy Českého hydrometeorologického ústavu je pro víkendové dny na většině území Jihočeského kraje předpokládána aktivita klíšťat na čtvrtém a místy až na pátém stupni, což představuje mimořádné riziko.

Loni hygienici zaznamenali 81 potvrzených případů klíšťové encefalitidy. „Proti ní existuje efektivní očkování, které je pro pojištěnce nad 50 let věku zdarma. Optimální období pro očkování je před začátkem hlavní sezony aktivity klíšťat," uvedla Kotrbová. Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá. Léčí se jen příznaky. V první fázi se objevuje zvýšená teplota, únava, bolesti hlavy a svalstva a malátnost. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U některých pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky zdraví, příroda, klíšťata, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští hygienici letos zaznamenali osm případů klíšťové encefalitidy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.