Počasí dnes28 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Na Písecku se šíří spalničky, ohniskem je jedna z místních škol, nakazilo se již 13 lidí

Za minulý týden přibylo v Jihočeském kraji 112 případů černého kašle, je to o 29 více než v týdnu předchozím. Jihočeští hygienici navíc registrují zvýšený výskyt spalniček na Písecku. Jeho ohnisko je na jedné z píseckých škol. Nakazilo se již 13 lidí.

Za prvních dvacet týdnů roku evidují jihočeští hygienici v kraji celkem 13 potvrzených případů spalniček. Podle místa bydliště pacientů je jeden případ hlášen na Českobudějovicku. Další dva jsou na Strakonicku a deset na Písecku. Právě tyto případy se vztahují k aktuálnímu zvýšenému výskytu s ohniskem nákazy v jednom školním kolektivu v okrese Písek.

„V této souvislosti má dvanáct z celkového počtu třinácti případů epidemiologickou souvislost. Nařídili jsme proto potřebná protiepidemická opatření a provedli jsme řadu kroků, aby nedošlo k nekontrolovatelnému šíření spalniček, pro které je typická jejich mimořádná infekčnost,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

„Epidemiologickým šetřením jsme zjistili, že první případ onemocnění byl importován z Německa. Dalších jedenáct případů pak bylo s prvním nemocným v rizikovém kontaktu a onemocněly,“ doplnila Kotrbová. Připomněla také, že v tuto chvíli hlásí zvýšený výskyt spalniček evropské země jako je Německo, Rakousko, Itálie, Francie a především Rumunsko.

Případů černého kašle opět přibývá

Krajští hygienici nadále sledují také počty nově nakažených černým kašlem. V minulém týdnu jich v kraji přibylo 112, je to o 29 více než v týdnu předchozím.

„Letos registrujeme celkem 1 786 potvrzených případů černého kašle, v minulém týdnu jich přibylo 112. To je o 29 více, než kolik jsme evidovali týden předtím, kdy přibylo 83 případů. Nepokračuje tak zatím trend postupného poklesu počtu nových případů,“ uvedla Kotrbová.

Skupinou s nejvíce registrovanými případy onemocnění zůstávají po celou dobu středoškoláci. Ve věkové kategorii 15 až 19 let registruje stanice 532 případů. V kategorii 20 až 24 let, kterou tvoří i vysokoškoláci, je naopak výskyt skoro nejmenší. Hygienici tam registrují pouze 49 případů od začátku roku.

„To dokumentuje, že prostředím, kde se pertuse primárně šíří, jsou střední školy a některá učiliště. Mezi dětmi do jednoho roku jako nejzranitelnější věkové skupiny registrujeme 27 případů, v uplynulém týdnu přibyl jeden nový případ,“ dodala Kotrbová.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky černý kašel, spalničky, Písek, epidemie, škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Písecku se šíří spalničky, ohniskem je jedna z místních škol, nakazilo se již 13 lidí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.