Počasí dnes33 °C, zítra31 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Případů černého kašle na jihu Čech stále ubývá, přesto se nakazilo dalších více než 100 lidí

V tomto roce zaznamenali jihočeští hygienici již celkem 1 888 případů černého kašle. Jen v minulém týdnu přibylo v Jihočeském kraji 102 nových případů, to je o 10 méně, než byl týdenní přírůstek v předchozím týdnu.

"Nejexponovanější skupinou zůstávají středoškoláci, v kategorii 15 až 19 let registrujeme celkem 546 případů. V týdnu přibylo 14 nových, což naznačuje určitý pokles oproti přírůstkům v minulých týdnech v této věkové kategorii. V sousední věkové kategorii mladých lidí 20 až 24 let, kterou tvoří i vysokoškoláci, vidíme naopak jeden z nejnižších výskytů, pouhých 51 případů od začátku roku a v uplynulém týdnu v této věkové kategorii přibyly dva případy," uvedla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Ta také uvedla, že nejnižší výskyt černého kašle je u lidí ve věku od 24 do 24 let. V té hygienici evidují pouze 51 případů od začátku roku s tím, že v uplynulém týdnu v této věkové kategorii přibyly dva případy. Největší počet nových případů pak krajská hygienická stanice eviduje v kategorii 45 až 54 let. Tam odborníci v minulém týdnu zaregistrovali 23 nových případů.

Co se týče okresů, největší výskyt je na Českobudějovicku, kde je 738 evidovaných případů, a dále na Jindřichohradecku, kde je 336 případů. Zbývající okresy Jihočeského kraje mají výskyt od 144 do 176 případů. „Mezi dětmi do jednoho roku jako nejzranitelnější věkové skupiny registrujeme 28 nakažených. V uplynulém týdnu přibyl jeden nový případ,“ doplnila Kotrbová.

Jihočeští hygienici letos registrují celkem 1 888 potvrzených případů pertuse. V minulém týdnu jich přibylo 102. To je o 10 méně, než kolik jsme evidovali týden předtím, kdy přibylo 112 případů. V celé republice se pak černým kašlem se podle dat Státního zdravotního ústavu nakazilo již 16 260 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky černý kašel, zdraví, nakažení, jižní Čechy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případů černého kašle na jihu Čech stále ubývá, přesto se nakazilo dalších více než 100 lidí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.